wtorek, 27 kwietnia 2021

Z ŁĄKI NA TALERZ: Syrop z fiołków wonnych - buteleczki pełne wiosny

Wiosna w tym roku chłodna i nieprzewidywalna.
W słonecznych okienkach rośliny wyciągają co sił swoje zielone ramiona ku niebu, by ogrzać kwietne policzki i ocieplić liściaste sukienki.
W zakamarkach małego, pobliskiego lasku obudziły się w końcu zawilce, wypełniajac kwiecistym dywanem przestrzenie między drzewami.
A między wdzięcznymi, białymi kwiatami, prześwitują jeszcze kępki fioletowych drobinek o zapachu, który co roku zniewala mnie tak samo.
To zapach świeżego, wiosennego poranka i zroszonej trawy, który w tym roku postanowiłam zlać do buteleczek w postaci słodkiego, fioletowego syropu fiołkowego.
Będzie idealny do wiosennych lemoniad i jako sezonowe słodzidło do herbaty :)
Ze szklaneczką pachnącej, fioletowej, słodkiej wiosny czekam w progu na ciepłe podmuchy lekkiego wiatru, zieleń trawników, młode listki i motyle :)
Jeżeli macie wolny poranek lub popołudnie, wyruszcie na poszukiwania tych maleńkich, pysznych kwiatków, pamiętając, by zbierać je z dala od ruchliwych ulic i zamknijcie trochę zapachu wiosny w buteleczkach ;)
A jeśli macie ochotę spróbować fiołków w innym wydaniu, to zajrzyjcie po przepisy na przecier z fiołków, wiosenną zupę z groszku z fiołkami, pomarańczowe babeczki lub beziki albo ptysiowe gniazdka z fiołkami :D
I niech nam wiośnieje!







































Syrop z fiołków wonnych
Potrzebujesz:

  • ok. 3/4 szklanki kwiatów fiołka wonnego
  • 250ml wrzątku
  • 100g cukru
  • kilka kropel soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
1. Oberwij kwiaty z łodyżek i umieść w misce lub garnku.
2. Zalej kwiaty wrzątkiem, przykryj pokrywką (bardzo ważne) i odstaw do ostudzenia.
3. Zlej napar, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
4. Dodaj kilka kropel z cytryny - tyle, aby syrop stał się fioletowy (im więcej cytryny, tym jaśniejszy kolor syropu).
5. Przelej syrop do buteleczek i zapasteryzuj.

Smacznego!








































Wood violets syrup
Ingredients:
  • approx. 3/4 cup of wood violet flowers
  • 250ml of boiling water
  • 100g of sugar
  • a few drops of lemon juice
Method:
1. Tear the flowers off the stems and place them in a bowl or pot.
2. Pour boiling water over the flowers, cover with the lead (very important) and set aside to cool.
3. Decant the brew, add sugar and mix thoroughly until completely dissolved.
4. Add a few drops of lemon - just enough to turn the syrup purple (the more lemon, the lighter the color of the syrup).
5. Pour the syrup into bottles and pasteurize.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...