poniedziałek, 24 maja 2021

Wiosenny burger ze szparagami i sosem duńskim

Ostatni wpis na Gnudi ze szparagami i pokrzywą zdobył masę Waszej uwagi, dlatego pozostając w szparagowym klimacie, zapraszam dzisiaj na wspniałego burgera pełnego wiosny!
Między chrupiącymi połówkami bułki kryje się soczysty burger z łososia, ciągnącej się, mlecznej mozzarelli i ogromu aromatycznych, świeżych ziół.
Do tego lekko podsmażone, chrupkie zielone szparagi i przepyszny, wiosenny sos remoulade!
Remoulade to popularny zimny sos na bazie majonezu, znany także jako sos duński.
Wypełnioniy po brzegi różnorodnymi dodatkami, takimi jak kapary, kiszone lub konserwowe ogórki, czy nawet anchois, dodaje daniom charakteru i świetnie komponuje się w wiosennym burgerze z rybą i szparagami.
Jednak żeby burger miał w sobie tę wiosenną lekkość, zastąpiłam część majonezu w sosie jogurtem greckim i to był strzał w dziesiątkę! :D
Zapraszam Was zatem na tego przepysznego burgera, którego przygotujecie w 30min!
Kilka pociągnięć nożem, parę zamieszań łyżką i chwila skwierczenia na patelni, by już po chwili zanurzyć się w wiosennych, soczystych smakach pełnych aromatów i tekstur, które razem tworzą pyszną całość w domowym burgerze!



























Wiosenny burger z łososiem i szparagami

Potrzebujesz:

Burgery z łososia

  • 300g filetu z łososia lub pstrąga tęczowego bez skóry
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia
Duński sos Remoulade
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka posiekanego ogórka kiszonego
  • 1 łyżka małych kaparów
  • 1/2 łyżki musztardy
  • 1 mała posiekana szalotka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól i pierz czarny do smaku
Do tego
  • pół pęczka szparagów
  • 1/2 łyżeczki masła
  • sól
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • bułki do burgerów (np. z tego przepisu)
  • liście zielonej sałaty
Sposób przyrządzenia:
Burgery
1. Rybę posiekaj bardzo drobno (nie miksuj w robocie, wtedy burgery wyjdą suche).
2. Mozzarellę również drobno posiekaj o dodaj do ryby.
3. Dodaj posiekane zioła, czosnek i dopraw do smaku - dokładnie wymieszaj.
4. Formuj burgery - mogą być 2 bardzo duże, 3 średnie lub 4 małe - obtaczaj w bułce tartej i smaż na oleju.

Duński sos Remoulade
1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu - odstaw do lodówki.

Całość:
1. Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki.
2. Szparagi przesmaż na maśle z solą na chrupko.
3. Bułki przekrój na pół i podpiecz na suchej patelni.
4. Pokrój mozzarellę na plastry.
5. Dolną część bułki posmarój 1 łyżeczką sosu, ułóż liście sałaty, następnie gorącego burgera, plaster mozzarelli i porcję szparagów.
6. Całość polej sosem Remoulade i zamknij drugą częścią bułki.

Smacznego!























Spring salmon and asparagus burger
Ingredients:

Salmon burgers

  • 300g salmon fillet or rainbow trout without skin
  • 1/2 ball of mozzarella
  • 1 tablespoon chopped dill
  • 1 tablespoon of chopped chives
  • 1/2 teaspoon granulated garlic
  • salt and pepper to taste
  • bread crumbs for coating
  • frying oil

Danish Remoulade Sauce

  • 2 tablespoons of natural Greek yogurt
  • 1 tablespoon of mayonnaise
  • 1 teaspoon chopped pickled cucumber
  • 1 tablespoon of small capers
  • 1/2 tablespoon of mustard
  • 1 small shallot, chopped
  • 1 teaspoon lemon juice
  • 1 tablespoon of chopped chives
  • salt and black wash to taste

Additionally

  • half a bunch of asparagus
  • 1/2 teaspoon butter
  • salt
  • 1/2 ball of mozzarella
  • burger buns (e.g. from this recipe)
  • green lettuce leaves

Method:
Burgers
1. Chop the fish very finely (do not mix in the robot, then the burgers will come out dry).
2. Finely chop the mozzarella and add to the fish.
3. Add chopped herbs, garlic and season to taste - mix thoroughly.
4. Shape burgers - they can be 2 very large, 3 medium or 4 small - coat in breadcrumbs and fry in oil.

Danish Remoulade Sauce
1. Mix all the ingredients for the sauce thoroughly - set aside in the refrigerator.

Whole:
1. Wash the asparagus and break off the woody ends.
2. Fry the asparagus in butter and salt until crispy.
3. Cut the rolls in half and bake them in a dry frying pan.
4. Cut the mozzarella into slices.
5. Brush the lower part of the bun with 1 teaspoon of sauce, arrange the lettuce leaves, then the hot burger, a slice of mozzarella and a portion of asparagus.
6. Pour the Remoulade sauce over it and close with the second part of the bun.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...