Za oknem żar leje się z bezchmurnego nieba w kolorze głębin oceanu.
Hektolitry zimnej kawy i wiatr czeszący długie wierzbowe witki pomagają w przetrwaniu upałów, w czasie których najlepiej sprawdzają się lekkie dania.
I z pełnym talerzem takiej lekkiej i wspaniałej sałatki przychodzę do Was w ostatni dzień Wiosny :)
W roli głównej występują zielone szparagi, których sezon powoli się kończy, a obok nich wdzięczą się soczyste, słodkie truskawki i kawałeczki kruszonej fety, której wyrazisty smak podkręca smaki.
Całość ułożona na gniazdku ze świeżych sałat, połączona truskawkowym sosem vinegret jest idealną opcją na letni lunch, obiad, czy kolację.
Szybka, łatwa, świeża i przepyszna!
Można zajadać samą, z czosnkowymi grzankami lub podać do grilla.
Dopóki są jeszcze szparagi, a truskawki mają swój najlepszy czas warto zatopić się w tym połączeniu i rozkoszować przełomem pór roku w każdym kęsie :)
A jeżeli macie ochotę na niecodzienny dodatek - posypcie sałatkę kilkoma płatkami piwonii.
Pyszka! :D
Sałatka ze szparagami i truskawkowym vinegret
Potrzebujesz:
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 3-4 garście ulubionych sałat
- 1/2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 7 dużych truskawek
- 2 łyżki sera feta
- sól i pieprz do smaku
- płatki piwonii (opcjonalnie)
- 5 dużych truskawek
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól i dużo czarnego pieprzu do smaku
1. Wszystkie składniki zblenduj na gładki sos i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- 1/2 bunch of green asparagus
- 3-4 handfuls of your favorite salads
- 1/2 tablespoon of olive oil
- 1 clove of garlic
- 7 large strawberries
- 2 tablespoons of feta cheese
- salt and pepper to taste
- peony petals (optional)
- 5 large strawberries
- 3 tablespoons of olive oil
- 1 tablespoon of lemon juice
- 1 teaspoon of honey
- salt and a lot of black pepper to taste
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz