piątek, 27 sierpnia 2021

Sezamkowy sernik z jeżynami na przywitanie babiego lata

Zapraszam Was dzisiaj na deser zapleciony z samych przyjemności, eterycznych nitek pierwszego babiego lata i jednych z moich ulubionych owoców.
Są owoce, które lubię i takie, których szczególnie wyczekuję każdego sezonu, jak jagody leśne, które mogę pochłaniać w każdych ilościach, brudząc się przy tym niemiłosiernie wszystkimi odcieniami fioletu, brzoskwinie, morele i nektarynki, które pociągają mnie swoją słodyczą i krągłościami w kolorach zachodzącego słońca...oraz jeżyny, małe, czarno-granatowe koraliki z lekko wytrawnym posmakiem pozawieszane w gronach na kolczastych krzaczkach.
Kiedy widzę je mieniące się od słońca na krzaczkach lub w osiedlowym warzywniaku, nie mogę się oprzeć!
Najczęściej zajadam się nimi na surowo, rozpływając się w ich smaku bez końca, dodając do deserów i słodkich śniadań.
Tym razem jednak schowałam pokaźną ich ilość w serniku poprzetykanym złocistymi kawałkami sezamków, których słodycz i orzechowy posmak idealnie komponuje się z owocową nutą jeżyn pełnych soku.
Całość na kakaowym spodzie, przykryta warstwą kwaśnej śmietany z dodatkowym kopczykiem świeżych owoców i ostatnich bratków z balkonowej doniczki, staje się pysznym wstępem do najbardziej złotego czasu w roku :)
Pozostaje już tylko zaparzyć w filiżankach ulubioną kawę i zanurzyć się w babim lecie, opleść świetlistymi promieniami późnoletniego słońca i wypełnić policzki sezamkowym sernikiem z jeżynami same po brzegi :)
A jeśli masz ochotę spróbować jeżyn na gorąco w lekko wytrawnym wydaniu, zajrzyj do przepisu na zapiekany Camembert z jeżynami w miodzie i pikantnymi orzechami.




Sezamkowy sernik z jeżynami
na małą tortownicę
Potrzebujesz:
Na spód

  • 160g kakowych herbatników
  • 60g roztopionego masła (może być klarowane)
Na masę serową
  • 500g półtłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 80ml śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 opakowania sezamków (9 sezamków)
  • 250g jeżyn
Na polewę
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cukru
Do tego
  • świeże jeżyny
  • listki mięty
  • kwiaty bratka (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
Na spód
1. Herbatniki rozkrusz lub zmiksuj na mąkę i połącz dokładnie z roztopionym masłem.
2. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
3. Wysyp ciasteczkową mieszankę do formy i dokładnie ugnieć - włóż do lodówki na 30 min.

Masa serowa
1. Sezamki pokrusz na niewielkie kawałki ale nie na proszek.
2. W misie miksera umieść twaróg, śmietankę, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i wsyp budyń - miksuj do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
3. Do masy serowej wsyp pokruszone sezamki i wymieszaj szpatułką.
4. Na schłodzony spód wyłóż połowę masy serowej, następnie rozłóż równomiernie jeżyny i przykryj pozostałą masą serową.
5. Piecz 40min. w 170*C.

Na polewę:
1. Wymieszaj śmietanę z cukrem i polej nią wystudzony sernik.
2. Na wierzchu ułóż świeże owoce.

Smacznego!








































Sesame cheesecake with blackberries
for a small springform cake tin
Ingredients:
For the crust
  • 160g cocoa biscuits
  • 60g of melted butter (may be clarified)
For the cheese mass
  • 500g of semi-fat cottage cheese
  • 2 eggs
  • 1 teaspoon of vanilla extract
  • 80ml of heavy cream
  • 1 packet of cream pudding
  • 1/2 cup of sugar
  • 3 packets of sesame seed candies (9 sesame seeds candies)
  • 250g of blackberries
For the topping
  • 3 tablespoons of sour cream 18%
  • 1 teaspoon of sugar
Additionally
  • fresh blackberries
  • mint leaves
  • pansy flowers (optional)
Method:
For the crust
1. Crush the biscuits or blend them into flour and combine them thoroughly with the melted butter.
2. Line the mold with baking paper.
3. Pour the cookie mix into the mold and knead it thoroughly - put in the fridge for 30 minutes.

Cheese mass
1. Crush the sesame seeds candies into small pieces, but not into powder.
2. Put the curd, cream, eggs, sugar, vanilla extract in the bowl of the mixer and add the pudding - mix until smooth, homogeneous.
3. Pour the crushed sesame seeds candies into the cheese mass and mix with a spatula.
4. Put half of the cheese mixture on the cooled crust, then evenly distribute the blackberries and cover with the remaining cheese mixture.
5. Bake for 40 minutes at 170 * C.

For the topping:
1. Mix the cream with sugar and pour over the cooled cheesecake.
2. Place fresh fruit on top.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...