poniedziałek, 30 sierpnia 2021

Sierpniowy krem z cukinii i brokuła

Sierpień żegna się z nami chmurnym obliczem, zraszając deszczem okolicę kolejny dzień z rzędu.
Wracając ostatnio z pracy w centrum miasta, ujrzłam na niebie kilkadziesiąt wirujących na niebie bocianów.
A więc to już.
Wilgotne, choć wciąż jeszcze ciepłe powietrze owiewa policzki, niepozostawiając złudzeń, że oto lato pakuje już soje walizki, woreczki i tobołki, zabierając swoją zieloną osóbkę w cieplejsze regiony wraz z bocianami.
Na szczęście zostawia nam cały swój urodzaj z ogrodów i warzywniaków.
Korzystając więc z tych dobrodziejstw, stawiam na stole miseczki wypełnione po brzegi letnim ciepłem, które wesprze troskliwie swoją zielenią i wypełni wnętrze przytulnością końca Sierpnia.
W podstawie sezonowa cukinia, która ma teraz swoje najlepsze pięć minut w roku, sycące ziemniaczki i zielone różyczki brokuła, wzbogacające całość.
Do tego zioła i właściwie nic więcej nie trzeba ale dodajmy jeszcze chrupiący akcent w postaci chojnej ilości złocistych grzanek i kilka kawałków podsmażonej cukini, która lekko skarmelizowana staje się soczysta i słodka sama z siebie, dopełniając smak zupy i wzbogacając teksturę :)
Pozostaje już teraz tylko rozsmakowaćsię w tej sierpniowej dobroci!




Krem z cukini i brokuła
Potrzebujesz:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 500g cukini
  • 250g ziemniaków
  • 100g brokuła
  • ok. 500ml wody lub bulionu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
Do tego:
  • ulubione pieczywo na grzanki
  • 100g cukini
  • olej tłoczony na zimno / oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj o zeszklij na oleju w garnku.
2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, cukinię umyj i pokrój w kostkę (obierz ze skórki, jeśli jest już twarda i pozbaw gniazd nasiennych), brokuła umyj i podziel na różyczki.
3. Do podsmażonej cebuli dodaj ziemniaki z cukinią i podsmażaj całość przez 4-5min. na niewielkim ogniu.
4. Zalej warzywa bulionem, dodaj suszone zioła i gotuj do miękkości ziemniaków.
5. Pod koniec gotowania dodaj brokuła - gotuj 5min.
6. Zmiksuj całość na krem przy pomocy blendera ręcznego, dopraw do smaku solą i peprzem.

Do tego:
1. Na suchej patelni podpiecz pokrojone w kostkę pieczywo, aż będzie chrupiące.
2. Cukinię pokrój w drobną kosteczkę i smaż na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż zacznie się lekko przypiekać, dopraw odrobiną soli i układaj wraz z grzankami na zupie.

Smacznego!








































Courgette and broccoli creamy soup
Ingredients:
  • 3 cloves of garlic
  • 1 onion
  • 1 tablespoon of oil
  • 500g of zucchini
  • 250g of potatoes
  • 100g of broccoli
  • approx. 500 ml of water or broth
  • 1/2 teaspoon dried oregano
  • 1/2 teaspoon dried thyme
  • salt and pepper to taste
Additionally:
  • favorite bread for croutons
  • 100g of zucchini
  • cold pressed oil / olive oil
Method:
1. Chop the onion and garlic finely and add to a pan with oil - saute.
2. Peel the potatoes and dice them, wash the zucchini and dice them (peel the skin if it is firm and remove the seeds), wash the broccoli and divide it into florets.
3. Add potatoes and zucchini to the fried onion and fry it for 4-5 minutes on low heat.
4. Pour the broth over the vegetables, add the dried herbs and cook until the potatoes are tender.
5. At the end of cooking, add broccoli - cook for 5 minutes.
6. Blend everything into cream using a hand blender, season to taste with salt and pepper.

Additionally:
1. In a dry frying pan, bake the diced bread until crispy croutons.
2. Dice the zucchini into small cubes and fry in a little oil until it starts to brown slightly, season with a little salt and place it with the croutons in the soup.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...