środa, 25 sierpnia 2021

Zielony hummus z bobu na polską nutę

Koniec lata w słonecznej kuchni jest tego roku wyjątkowo zielony.
Pełno tu liści, natek, cukinii, której urodzaj sprawił, że jemy ją na tysiące sposobów niemal codziennie...i ostatnich fasolek bobu. 
Wpis o mini falafelkach z łupinek po gotowanym bobie cieszył się sporym zainteresowaniem, co wcale mnie nie dziwi, bo to pyszne ich wykorzystanie! :)
A co stało się z miękkim, zielonym wnętrzem tych strączków?
Zmiksowane z solidną porcją czosnku, ziemistą pastą sezamową, cytrynowym sokiem i dobrej jakości olejem, stały się pysznym hummusem w kolorze nadziei.
Do tego jeszcze duża garść natki pietruszki dla podbicia koloru i smaku bobu, który moim zdaniem świetnie współgra ze wszelką zieleniną.
Idealny do kanapek, pyszny do chrupania z warzywami, czy jako pasta do ciepłych, porannych tostów, gdy za oknem pada od samego rana i czuć już na plecach lekki oddech jesieni.
Jeżeli macie ochotę spróbować bobu w innej paście inspirowanej wschodnią kuchnią, to zapraszam do przepisu na Egipski ful lub na bardziej rodzimą pyszną pastę z bobu pełną ziół.
Z ostatnimi strączkami bobu, zamykam w hummusie to krótkie lato, zwracając twarz ku złotemu słońcu babiego lata i jego świetlistych nitek, wprowadzając złociste smaki do kuchennego menu :)























Hummus z bobu 
Potrzebujesz:

  • 500g ugotowanego i obranego z łupiek bobu
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki tahini
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 80ml wody (lub więcej jeśli potrzeba)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
1. Bób, czosnek i pastę sezamową umieść w robocie kuchennym lub misce i zmiksuj.
2. Dodaj olej, pietruszkę i sok z cytrynu i ponownie zmiksuj, dolewając wodę do momentu, aż pasta stanie się kremowa.
3. Jeżeli hummus będzie zbyt gęsty, możesz dolać odrobinę więcej wody.
4. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!




Broad bean hummus
Ingredients:

  • 500g of boiled broad beans and peeled beans
  • 3 large cloves of garlic
  • 2 tablespoons of tahini
  • 1/2 lemon juice
  • 100ml of cold pressed rapeseed oil
  • 80ml of water (or more if needed)
  • 2 tablespoons of chopped parsley
  • salt and pepper to taste

Method:
1. Place the broad beans, garlic and sesame paste in a food processor or bowl and blend.
2. Add the oil, parsley and lemon juice and blend again, adding water until the paste is creamy.
3. If the hummus is too thick, you can add a little more water.
4. Season with salt and pepper to taste.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...