czwartek, 23 września 2021

Miso łódeczki ze słodkich ziemniaków

Złotą jesień czas zacząć!
To właśnie ta pora roku sprawia, że gdzieś na dnie brzucha rodzi się ekscytacja, poruszenie i jakiś rodzaj twórczej energii.
Choć lato tego roku było za rótkie nawet dla mnie, to żaden wiatr nie wieje mi w żagle tak, jak ten jesienny.
Zapraszam Was zatem na łódeczki! :)
Pikantne łódeczki ze słodkich ziemniaków marynowane w miso i miodzie, które delikatnie wprowadzą jeszcze trochę wakacyjne podniebienia w świat przytulnych zapachów i ogrzewających smaków.
To proste i szybkie w przygotowaniu danie może stać się pyszną kolacją, aromatycznym lunchem do pracy, czy intrygującą przystawką.
Do tego pyszny sos sezamowo-jogurtowy, który delikatnie złagodzi ostrość marynaty i uzupełni smaki :)
Na koniec jeszcze rzut świeżego, pachnącego szczypiorku, który do tej pory góruje w balkonowych donicach i można odpłynąć do krainy pyszności.
Jeśli macie ochotę, zapraszam na jesienny rejs sezamowo-jogurtową rzeczką łódeczkami ze słodkich ziemniaków wzdłóż karmelizowanych brzegów miso!























Miso łódeczki ze słodkich ziemniaków
Potrzebujesz:

  • 3 średnie słodkie ziemniaki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki pasty miso
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru (opcjonalnie)
  • 1 starty ząbek czosnku

Sos majonezowy Tahini

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka tahini
  • 2 łyżeczki wody
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

  • świeżo posiekany szczypiorek do podania

Sposób przyrządzenia:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Oczyść i pokrój słodkie ziemniaki w ósemki.
3. W dużej misce wymieszać olej sezamowy, pastę miso, płatki chili, miód i starty imbir z czosnkiem. Mieszaj, aż całkowicie się połączą.
4. Dodaj łódki ze słodkich ziemniaków i wymieszaj, aby obtoczyć.
5. Przenieś słodkie ziemniaki w panierce na blachę wyłożoną pergaminem i piecz przez 35-40 minut, aż widelec będzie miękki i złocisty na brzegach.
6. Aby zrobić sos tahini, dodaj wszystkie składniki do małej miski i wymieszaj, aby połączyć.

Smacznego!























Spicy Miso sweet potatoes wedges
Ingredients:

  • 3 medium sweet potatoes
  • 1 tbsp sesame oil
  • 2 tsp miso paste
  • 1/2 tsp chili flakes
  • 2 tsp honey
  • 1 tsp freshly grated ginger (optional)
  • 1 grated garlic clove

Tahini sauce

  • 1 tbsp natural yoghurt
  • 1 tbsp tahini
  • 2 tsp water
  • 1 pinch pepper
  • 1 tsp soy sauce

  • freshly chopped chives for serving

Method:
1. Preheat the oven to 180°C
2. Clean and cut the sweet potatoes into wedges.
3. In a large bowl, combine the sesame oil, miso paste, chili flakes, honey and grated ginger&garlic. Mix until completely combine.
4. Add the sweet potato wedges and toss to coat.
5. Transfer the coated sweet potatoes to a parchment-lined baking tray and roast for 35 - 40 minutes, or until fork-tender and golden on the edges.
6. To make the tahini sauce, add all the ingredients to a small bowl and mix to combine.

Enjoy!




2 komentarze:

  1. Uwielbiam słodkie ziemniaczki <3 ale szczerze przyznam, że jeszcze nigdy nie robiłam ich zapiekanych. Muszę koniecznie spróbować. Dodam trochę włoskich ziół i na pewno będą pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczone słodkie ziemniaki zdecydowanie prowadzą w moim rankingu sposobów na przygotowanie ich :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...