Choć w zanadrzu mam jeszcze garstkę pzepisów z jesieni, którymi nie zdążyłam się tutaj podzielić, to myślę, że oficjalnie możemy zacząć powoli wchodzić w świateczną atmosferę.
Na ulicach pojawia się coraz więcej migoczących dekoracji, od kilku dni z nieba sypie biały puch, a w moich słuchawkach coraz częściej grają przedświąteczne melodie.
Zazwyczaj czekam z całym świątecznym anturażem do Grudnia, ale w tym roku potrzebowałam wcześniej tych przytulnych dźwięków, dlatego w rytm ulubionych christmas songs skręciłam szybko pyszne brownie z dodatkiem czerwonego wina.
Mocno czekoladowe, wilgotne, z winnym posmakiem, który idealnie wpisuje się w zimowy klimat i może być równie pyszną świąteczną słodkością :)
To pyszne ciasto z pewnością zaspokoi wszelkie zachcianki czekoladoholików, rozniesie po domu przyjemny aromat czekolady i otuli podniebienie lubieżnym posmakiem czerwonego wina.
Wejdźmy w rozpoczęcie najprzytulniejszego okresu w roku z kawłakiem wilgotnego brownie z czerwonym winem, które rozpieszcza podniebienie do granic czekoladowości i niech to będzie piękna zima! :)
Brownie z czerwonym winem
Potrzebujesz:
- 200g gorzkiej czekolady
- 100g masła
- 2 jajka
- 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1/3 szklanki czerwonego wina (półwytrawnego lub półsłodkiego)
1. Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej.
Red wine brownie
Ingredients:
- 200g of dark chocolate
- 100g of butter
- 2 eggs
- 3/4 cup light brown sugar
- 1/2 cup of flour
- 1 tablespoon of cocoa powder
- 1/3 cup of red wine (semi-dry or semi-sweet)
Method:
1. Dissolve the chocolate and butter in a water bath.
2. Set aside the chocolate mixture for 5-7 minutes to cool, then add brown sugar and mix.
3. Add eggs, combine to a uniform consistency.
4. Put in the flour and cocoa powder and mix thoroughly so that there are no lumps.
5. Finally, pour in the wine, combine very thoroughly and pour into a baking tin lined with baking paper.
6. Bake at 180*C for about 30 minutes.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz