Znacie tę piosenkę, o dzieciach, które nudzą się w czasie deszczu? ;)
W Korei Południowej w czasie deszczu smaży się kimchijeon, czyli placki z kimchi i zieloną cebulką, które pysznie rozgrzewają i wypełniają policzki ostro-kwaśną pysznością.
W kimchi zakochałam się od pierwszego kęsa!
Idealnie wyważone, pikantne, kwaśne, chrupiące i w zależności od rodzaju przeplatane lekko słodkim smakiem jabłka.
Jeżeli lubicie tę azjatycką kiszonkę pełną wartości odżywczych takich jak dobroczynne bakterie kwasu mlekowego, magnez, fosfor i cała gama witamin, to z pewnością to danie przypadnie Wam do gustu.
Tradycyjnie smaży się duże placki i kroi w trójkąty jak pizzę ale można też usmażyć klasyczne placuszki jednoosobowe ;)
Lekko gumowe ciasto wypełnione po brzegi charakternym kimchi i aromatyczną zieloną cebulką idealnie współgra z sosem sojowym zmieszanym z odrobiną octu i oleju sezamowego oraz z ryżowym winem zwanym makkoli, z którym są często serwowane.
Jeżeli lubicie możecie dodać kawałki kalmara lub pokrojone krewetki - tak też będzie pysznie!
Pyszne, bardzo proste, totalnie zaskakujące i rozgrzewające wnętrze podmuchem dalekiej Azji.
Jeśli macie ochotę właśnie w tym klimacie pożegnać ostatnie dni Listopada, to serdecznie zapraszam Was do stołu! :)
Kimchijeon - koreańskie placki z kimchi
Potrzebujesz:
- 1 szklanka kimchi
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ryżowej / ziemniaczanej
- 3 cebulki dymki / 2 pęczki szczypiorku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki soku z kimchi
- 1/4 szklanki wody
- olej do smażenia
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego / jabłkowego
- prażony sezam (opcjonalnie)
1. Połącz dokładnie wszystkie składniki.
Ingredients:
- 1 cup of kimchi
- 2 tablespoons of wheat flour
- 2 tablespoons of rice flour / potato flour
- 3 spring onions / 2 bunches of chives
- 1/2 teaspoon of salt
- 1/4 cup of kimchi juice
- 1/4 cup of water
- frying oil
- 2 tablespoons of soy sauce
- 1 teaspoon of sesame oil
- 1 teaspoon of rice / apple cider vinegar
- roasted sesame (optional)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz