Do magicznego, grudniowego wieczoru pozostało już tylko kilka dni.
W coraz większej ilości okien pojawiają się migoczące światełka, przystrojone choinki i śnieżynki naklejone na szyby.
W kuchniach zaczyna powoli bulgotać, skwierczeć i pachnieć wszystkim tym, na co czeka się co roku ;)
Jeśli nie odhaczyliście jeszcze wszystkich prezentów na liście, szukacie drobnego ale smakowitego upominku dla kogoś bliskiego lub chcecie dorzucić do paczki jakąś pyszność, to przychodzę dziś z pomysłami właśnie na takie jadalne prezenty!
Każdy z nich nie zajmie Wam więcej czasu, niż 30 minut, a z pewnością ucieszy obdarowanego i zachwyci smakiem! :)
Pysznym pomysłem są domowe nalewki, jak na przykład ta Mandarynkowa, która skradła Wasze podniebienia w zeszłym sezonie i w tym miesiącu jest naczęsciej wyszukiwanym postem na blogu.
Trzeba jednak przygotować ją nieco wcześniej, żeby wszystkie smaki się przegryzły i połączyły w harmonijną całość pachnącą świętami.
Wspaniałym jadalnym przezentem będzie też aromatyczny Piernik Staropolski, który po miesięcznym leżakowaniu rozpływa się w ustach i smakuje, jak zimowe ciepło i troska oblane czekoladą.
Bochenek francuskiego piernika gotowego w kilka chwil z pewnością niejednego rozłoży na łopatki swoim bogatym aromatem i smakiem ;)
No i ciasteczka, które za każdym razem potrafią wywołać uśmiech na twarzy każdego łasucha, i które tak samo cieszą i dużych i małych, jak to Czekoladowe salami pełne orzechów albo najlepsze ciastka św. Mikołaja, czy Norweskie ciastka z pieprzem last minute.
A do tego wszystkiego pyszna, rozgrzewająca, o słodko-cytrusowym aromacie domowa, zimowa herbata, którą możecie zmieszać wedługo własnych upodobań.
Do całego zestawu dorzucam dziś 3 muszkieterów smaku i pyszności (gotowa mieszanka do świątecznych muffinek, pasztecik grzybowy i żelki z grzanego wina), którymi tak łatwo będzie się podzielić, niosąc dobro i światło dalej :)
Żelki z grzanego wina
Potrzebujesz:- 250g półsłodkiego czerwonego wina
- skórkę otartą z 1/2 pomarańczy
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1,5 łyżki jasnego brązowego cukru
- 2 goździki
- 2 szczypty cynamonu
- 1 szczypta mielonego imbiru
- 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki agaru
- sylikonowe foremki do kostek lodu lub pralinek
- celofan do pakowania (opcjonalnie)
1. Wszystkie składniki umieść w rondelku i doprowadź do wrzenia.
2. Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru i zdejmij z palnika.
- 250g of semi-sweet red wine
- zest of 1/2 an orange
- 1/2 orange juice
- 1.5 tablespoons of light brown sugar
- 2 cloves
- 2 pinches of cinnamon
- 1 pinch of ground ginger
- 1 pinch of ground nutmeg
- 1/2 teaspoon of agar
- silicone molds for ice cubes or pralines
- packaging cellophane (optional)
- 1,5 szklanki mąki pszennej (podzielonej na 3 porcje po 1/2 szklanki)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
- 1/4 szkalnki białego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 110g mąki migdałowej
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 3 łyżki posiekanej białej czekolady / czekoladowych dropsów
- duży słoik o pojemności 800ml
- szeroki pędzelek
- łyżka stołowa
- drewniana łyżka
- ozdobny sznurek (opcjonalnie)
- karteczka z instrukcją pieczenia muffinek
1. Na dno umytego i dokładnie osuszonego słoika wsyp 1/2 szklanki mąki - wyrównaj powierzchnię jak najdokładniej i oczyść ścianki słoika z mąki przy pomocy pędzelka.
4. W miseczce wymieszaj biały cukier z przyprawami korzennymi i proszkiem do pieczenia i taką mieszankę ułóż delikatnie na warstwę mąki w słoiku - wyrównaj i oczyść ścianki słoika pędzelkiem.
- 1.5 cups of plain flour (divided into 3 portions of 1/2 cup)
- 2 tablespoons of cocoa powder
- 1/3 cup light brown sugar
- 1/4 cup of white sugar
- 2 spoons of baking powder
- 1 teaspoon of cinnamon
- 1/4 teaspoon of ground ginger
- 1/4 teaspoon of salt
- 1/4 teaspoon of ground nutmeg
- 110g of almond flour
- 2 tablespoons of dried cranberries
- 3 tablespoons chopped white chocolate / chocolate drops
- large jar with a capacity of 800 ml
- kitchen brush
- table spoon
- wooden spoon
- decorative string (optional)
- a card with instructions for baking muffins
Bardzo smatowity przepis! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ogromnie! :)
Usuń