Świeża żurawina, to jedna z moich zimowych słabości.
Uwielbiam te rubinowe, kwaśne kuleczki, które można przyrządzić na ogrom sposobów i dodać do bardzo wielu potraw.
Można pokryć je chrupiącą warstwą cukru i takie kandyzowane żurawinki podarować komyś w prezencie lub dekorować słodkie, świateczne wypieki.
Świeża żurawina świetnie sporawdza się w farszach i nadzieniach, jak w tych pysznych i niecodziennych zimowych pierogach z dynią albo słodkim wieńcu drożdżowym z marcepanem.
To niesamowicie wszechstronny mały owoc :)
Tym razem, zagotowałam te urocze, czerwone korale ze skórką pomarańczową, miodem i czosnkiem i podałam aromatyczny sos żurawinowy do pysznego wieńca wypełnionego po brzegi pieczonymi burakami i fetą.
Słodko-pikantne pieczone warzywa nakropione kruszoną fetą, jak pierwszym śniegiem i otulone pysznie listkującym, maślanym ciastem francuskim, to pyszność sama w sobie!
Pysznie wyważone smaki zwieńczone aromatycznym sosem żurawinowym, króry nadaje całości iście świątecznego klimatu :)
To przekąska idealna na świąteczny stół, jeśli chcecie podać coś nietuzinkowego i jednocześnie wpisującego się w klimat.
Wspaniale sprawdzi się również na zimowe wieczory i spotkania z przyjaciółmi :)
Świąteczny wianek z burakami, fetą i sosem żurawinowym
Potrzebujesz:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 800g buraków
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 gałązka rozmarynu / 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- szczypta mielonej kozieradki (opcjonalnie)
- 60g sera feta
- mleko do posmarowania ciasta
- 150g świeżej żurawiny
- 1/2 szklanki wody
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 łyżeczki łagodnego miodu
- 1/4 łyżeczki soli
1. Warzywa umyj. Obierz buraki i cebulę, wykrój gniazdo nasienne z papryki.
1. Wszystkie skłądniki umieść w rondelku i zagotuj.
- 1 package of puff pastry
- 800g of beetroot
- 1 red bell pepper
- 2 onions
- 2 tablespoons of oil
- 1/3 teaspoon of salt
- 1/2 teaspoon of black pepper
- 1 sprig of rosemary / 1/2 teaspoon dried rosemary
- a pinch of ground fenugreek (optional)
- 60g of feta cheese
- milk to grease the dough
- 150g of fresh cranberries
- 1/2 cup of water
- zest grated from 1/2 orange
- 1 clove of garlic
- 1.5 teaspoons of mild honey
- 1/4 teaspoon of salt
Fantastycznie to wygląda, kompozycja i cała reszta na wysokim smacznym poziomie
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że Ci się podoba! :) buraki z żurawiną to naprawdę smaczne połączenie i wpisuje się w świateczny klimat też całkiem dobrze ^^
Usuń