środa, 9 lutego 2022

Cynamonowe bułeczki red velvet pełne miłości

Przeczytałam ostatnio, że jedną z tajemnic szczęśliwego życia są nieustanne maleńkie uczty :)
Chwyciło mnie to zdanie i rozpuściło się w moim środku, jak kostka ulubionej czekolady, podsuwając pomysł na zakręcone bułeczki wypełnione miłością i oblane słodkim, jogurtowym szczęściem.
Połączenie cynamonek z wilgotnym ciastem red velvet to moja propozycja na walentynkową słodkość ale i każdą inną maleńką ucztę szczęśliwości, którą można dzielić się do ostatniej bułeczki.
Kakaowo-cynamonowe nadzienie wije się w serpentynach drożdżowego ciasta, pysznie komponując się z polewą zmieszają z jogurtu i syropu klonowego, który dodaje bułeczkom lekko karmelowej nuty.
Jeśli jednak nie macie klonowego syropu, można go spokojnie zastąpić ulubionym miodem :)
Miękkie i o przytulnym smaku zakręcone bułeczki w kolorze miłości przypominają bukiet róż albo stadko wesołych ślimaczków gotowych umilić dzień.
Z pewnością zauroczą Waszą Walentynkę i przyjemnie połaskoczą ją po podniebieniu w ten pluszowy i każdy inny dzień.
Kruszcie drożdże i wyciągajcie kakao, niech rozniesie się czekoladowa, mięciutka miłość!








































Cynamonowe bułeczki red velvet
Potrzebujesz:
  • 20g świeżych drożdży
  • 50g cukru
  • 300ml letniej wody
  • 400g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czerwonego barwnik spożywczego
  • 60g masła
Nadzienie:
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru
Polewa:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka syropu klonowego / miodu
Sposób przyrządzenia:
1. Rozpuść drożdże i cukier w letniej wodzie do całkowitego połączenia.
2. Dodaj mąkę, sól, kakao, barwnik i jajko i zagnieć jednolite ciasto.
3. Dodaj masło i ponownie zagniataj do momentu, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
4. Przełóż ciasto do miski i odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 1h w ciepłe miejsce.
5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 20 cm.
6. Posmaruj ciasto równomiernie miękkim masłem, oprósz kakao, cynamonem i posyp cukrem.
7. Zwiń roladę wzdłuż dłuższego boku i pokrój na plastry grubości ok. 2-3cm
8. Układaj bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw na 20min. do wyrośnięcia.
9. Piecz w 180*C przez 20-25min.

Polewa:
1. Połącz oba składniki bardzo dokładnie.
2. Podawaj z bułeczkami.

Smacznego!









































Red velvet cinnamon buns
Ingredients:
  • 20g of fresh yeast
  • 50g of sugar
  • 300ml of lukewarm water
  • 400g of wheat flour
  • 3 tablespoons of cocoa
  • 1 egg
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon red food coloring
  • 60g of butter
Filling:
  • 3 tablespoons of softened butter
  • 2 teaspoons of cinnamon
  • 1 tablespoon of cocoa
  • 3 tablespoons of sugar
Icing:
  • 4 tablespoons of plain yogurt
  • 1 tablespoon of maple syrup / honey
Method:
1. Dissolve yeast and sugar in lukewarm water until completely combined.
2. Add flour, salt, cocoa, color and egg and knead a uniform dough.
3. Add the butter and knead again until the dough is smooth and springy.
4. Transfer the dough to a bowl and set aside to rise, covered, for 1 hour in a warm place.
5. Roll out the dough into a rectangle measuring approx. 40 x 20 cm.
6. Brush the dough evenly with soft butter, sprinkle with cocoa, cinnamon and sugar.
7. Roll up the roulade along its long side and cut it into slices about 2-3 cm thick
8. Put the buns on a baking sheet lined with baking paper, set aside for 20 minutes. to grow.
9. Bake at 180 * C for 20-25 minutes.

Icing:
1. Combine both ingredients very carefully.
2. Serve with buns.

Enjoy!




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...