Chwyciło mnie to zdanie i rozpuściło się w moim środku, jak kostka ulubionej czekolady, podsuwając pomysł na zakręcone bułeczki wypełnione miłością i oblane słodkim, jogurtowym szczęściem.
Połączenie cynamonek z wilgotnym ciastem red velvet to moja propozycja na walentynkową słodkość ale i każdą inną maleńką ucztę szczęśliwości, którą można dzielić się do ostatniej bułeczki.
Kakaowo-cynamonowe nadzienie wije się w serpentynach drożdżowego ciasta, pysznie komponując się z polewą zmieszają z jogurtu i syropu klonowego, który dodaje bułeczkom lekko karmelowej nuty.
Jeśli jednak nie macie klonowego syropu, można go spokojnie zastąpić ulubionym miodem :)
Miękkie i o przytulnym smaku zakręcone bułeczki w kolorze miłości przypominają bukiet róż albo stadko wesołych ślimaczków gotowych umilić dzień.
Z pewnością zauroczą Waszą Walentynkę i przyjemnie połaskoczą ją po podniebieniu w ten pluszowy i każdy inny dzień.
Kruszcie drożdże i wyciągajcie kakao, niech rozniesie się czekoladowa, mięciutka miłość!
Cynamonowe bułeczki red velvet
Potrzebujesz:
Potrzebujesz:
- 20g świeżych drożdży
- 50g cukru
- 300ml letniej wody
- 400g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czerwonego barwnik spożywczego
- 60g masła
Nadzienie:
- 3 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki cukru
Polewa:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka syropu klonowego / miodu
Sposób przyrządzenia:
1. Rozpuść drożdże i cukier w letniej wodzie do całkowitego połączenia.
2. Dodaj mąkę, sól, kakao, barwnik i jajko i zagnieć jednolite ciasto.
3. Dodaj masło i ponownie zagniataj do momentu, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
4. Przełóż ciasto do miski i odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 1h w ciepłe miejsce.
5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 20 cm.
6. Posmaruj ciasto równomiernie miękkim masłem, oprósz kakao, cynamonem i posyp cukrem.
7. Zwiń roladę wzdłuż dłuższego boku i pokrój na plastry grubości ok. 2-3cm
8. Układaj bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw na 20min. do wyrośnięcia.
9. Piecz w 180*C przez 20-25min.
Polewa:
1. Połącz oba składniki bardzo dokładnie.
1. Połącz oba składniki bardzo dokładnie.
2. Podawaj z bułeczkami.
Smacznego!
Red velvet cinnamon buns
Ingredients:
- 20g of fresh yeast
- 50g of sugar
- 300ml of lukewarm water
- 400g of wheat flour
- 3 tablespoons of cocoa
- 1 egg
- 1/2 teaspoon of salt
- 1/2 teaspoon red food coloring
- 60g of butter
Filling:
- 3 tablespoons of softened butter
- 2 teaspoons of cinnamon
- 1 tablespoon of cocoa
- 3 tablespoons of sugar
Icing:
- 4 tablespoons of plain yogurt
- 1 tablespoon of maple syrup / honey
Method:
1. Dissolve yeast and sugar in lukewarm water until completely combined.
2. Add flour, salt, cocoa, color and egg and knead a uniform dough.
3. Add the butter and knead again until the dough is smooth and springy.
4. Transfer the dough to a bowl and set aside to rise, covered, for 1 hour in a warm place.
5. Roll out the dough into a rectangle measuring approx. 40 x 20 cm.
6. Brush the dough evenly with soft butter, sprinkle with cocoa, cinnamon and sugar.
7. Roll up the roulade along its long side and cut it into slices about 2-3 cm thick
8. Put the buns on a baking sheet lined with baking paper, set aside for 20 minutes. to grow.
9. Bake at 180 * C for 20-25 minutes.
Icing:
1. Combine both ingredients very carefully.
2. Serve with buns.
Enjoy!
Super czerwone cynamonowe ślimaczki ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję! :) zapewniam, że smakują wybornie! :D
Usuń