wtorek, 8 lutego 2022

Gorąca zimowa sałatka z jarmużem i pieczonymi jabłkami

Niezależnie od tego, czy zima za oknem otulona białym puchem, czy opływająca w deszcze przeplatane śniegowymi płatkami, nasze wnętrza potrzebują troskliwego ciepła, które poprowadzi ku wiośnie.
To czas, kiedy na naszych talerzach królują dania wypełniające brzuchy na dłużej.
Ziemniaki, kasze, kiszonki, warzywa korzeniowe, mięsa i ryby to główni bohaterowie zimowego menu, które czsami może wydać się nieco monotonne, dlatego przychodzę dziś z pyszną zimową, ciepłą sałatką, która z pewnością wniesie nieco świeżości na nasze stoły w zimowym sezonie.
W podstawie pyszny zielony jarmuż - wspaniałe źródło witaminy K oraz żelaza, magnezu, cynku i całej gamy innych pierwiastków, które świetnie wspierają nasze zdrowie i odporność w tym chłodnym czasie.
Zblanszowane we wrzątku lub ugotowane na parze grube, zielone liście stają się miękkie i tworzą wygodne, kędzierzawe gniazdko dla reszty dodatków.
A tam prawdziwe szaleństwo smaków!
Są tu pieczono z tymiankiem jabłka, jest kilka kawałków pieczonego topinambura o orzechowym posmaku dla chętnych i garść słodko-kwaśniej suszonej żurawiny, która pysznie spaja smaki w harmonijną całość.
Na koniec jeszcze rzut słonecznikowych pestek dla chrupiącego akcentu i okruchy śnieżnobiałej i wyrazistej fety, dodającej całości charakteru :)
Czy to nie brzmi pysznie?
Skropmy całość jeszcze odrobiną oliwy i siadajmy do zimowej uczty!
Ta sałatka sprawdzi się wspaniale jako samodzielne danie (pycha z grzankami czosnkowymi!) lub dodatek do obiadu, czy kolacji :)
A jeśli masz ochotę spróbować surowego jarmużu w pysznej zimowej odsłonie, to zapraszam klikać TUTAJ po surówkę z migdałami i pysznym dressingiem!









































Ciepła sałatka z jarmużem i pieczonymi jabłkami
Potrzebujesz:

  •  300g świeżego jarmużu
  • 2 jabłka
  • 5-6 szt topinambura (opcjonalnie)
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • olej
  • sól i pieprz
Do tego:
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżki prażonych nasion słonecznika
  • 10-20g sera feta
  • oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia:
1. Jarmuż umyj i wytnij twarde łodygi.
2. Podziel liście na mniejsze kawałki i ugotuj na parze lub blanszuj we wrzątku przez ok. 4 minuty.
3. Jabłka obierz ze skórki i pokrój na plastry o grubości ok. 0,5cm.
4. Topinabur dokładnie umyj i pokrój na ćwiartki.
5. Jabłka i topinambury (jeśli korzystasz) ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprósz solą, pieprzem, tymiankiem i papryką, skrop olejem i piecz w 180*C przez 15 min.
6. Ugotowany jarmuż ułóż na półmisku, połóż na nim pieczone jabłka i topinabury, a całość posyp żóurawiną, słonecznikiem i kruszoną fetą.
7. Skrop oliwą z oliwek.

Smacznego!








































Warm winte kale and baked apples salad
Ingredients:
  • 300g of fresh kale
  • 2 apples
  • 5-6 Jerusalem artichoke (optional)
  • 1/3 teaspoon of dried thyme
  • Oil
  • salt and pepper
Additionally:
  • 1 tablespoon of dried cranberries
  • 1/2 tablespoon of roasted sunflower seeds
  • 10-20g of feta cheese
  • olive oil
Method:
1. Wash the kale and cut out the hard stalks.
2. Divide the leaves into smaller pieces and steam or blanch in boiling water for about 4 minutes.
3. Peel the apples and cut them into slices about 0.5 cm thick.
4. Wash topinabur thoroughly and cut into quarters.
5. Apples and Jerusalem artichokes (if you use) place on a baking sheet lined with baking paper, sprinkle with salt, pepper, thyme and paprika, drizzle with oil and bake at 180 ° C for 15 minutes.
6. Place the cooked kale on a serving plate, put the baked apples and Jerusalem artichoke on it, and sprinkle the whole with cranberry, sunflower and crushed feta cheese.
7. Sprinkle with olive oil.

Enjoy!




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...