To czas, kiedy na naszych talerzach królują dania wypełniające brzuchy na dłużej.
Ziemniaki, kasze, kiszonki, warzywa korzeniowe, mięsa i ryby to główni bohaterowie zimowego menu, które czsami może wydać się nieco monotonne, dlatego przychodzę dziś z pyszną zimową, ciepłą sałatką, która z pewnością wniesie nieco świeżości na nasze stoły w zimowym sezonie.
W podstawie pyszny zielony jarmuż - wspaniałe źródło witaminy K oraz żelaza, magnezu, cynku i całej gamy innych pierwiastków, które świetnie wspierają nasze zdrowie i odporność w tym chłodnym czasie.
Zblanszowane we wrzątku lub ugotowane na parze grube, zielone liście stają się miękkie i tworzą wygodne, kędzierzawe gniazdko dla reszty dodatków.
A tam prawdziwe szaleństwo smaków!
Są tu pieczono z tymiankiem jabłka, jest kilka kawałków pieczonego topinambura o orzechowym posmaku dla chętnych i garść słodko-kwaśniej suszonej żurawiny, która pysznie spaja smaki w harmonijną całość.
Na koniec jeszcze rzut słonecznikowych pestek dla chrupiącego akcentu i okruchy śnieżnobiałej i wyrazistej fety, dodającej całości charakteru :)
Czy to nie brzmi pysznie?
Skropmy całość jeszcze odrobiną oliwy i siadajmy do zimowej uczty!
Ta sałatka sprawdzi się wspaniale jako samodzielne danie (pycha z grzankami czosnkowymi!) lub dodatek do obiadu, czy kolacji :)
A jeśli masz ochotę spróbować surowego jarmużu w pysznej zimowej odsłonie, to zapraszam klikać TUTAJ po surówkę z migdałami i pysznym dressingiem!
Ciepła sałatka z jarmużem i pieczonymi jabłkami
Potrzebujesz:
Potrzebujesz:
- 300g świeżego jarmużu
- 2 jabłka
- 5-6 szt topinambura (opcjonalnie)
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
- olej
- sól i pieprz
Do tego:
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1/2 łyżki prażonych nasion słonecznika
- 10-20g sera feta
- oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia:
1. Jarmuż umyj i wytnij twarde łodygi.
1. Jarmuż umyj i wytnij twarde łodygi.
2. Podziel liście na mniejsze kawałki i ugotuj na parze lub blanszuj we wrzątku przez ok. 4 minuty.
3. Jabłka obierz ze skórki i pokrój na plastry o grubości ok. 0,5cm.
4. Topinabur dokładnie umyj i pokrój na ćwiartki.
5. Jabłka i topinambury (jeśli korzystasz) ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprósz solą, pieprzem, tymiankiem i papryką, skrop olejem i piecz w 180*C przez 15 min.
6. Ugotowany jarmuż ułóż na półmisku, połóż na nim pieczone jabłka i topinabury, a całość posyp żóurawiną, słonecznikiem i kruszoną fetą.
7. Skrop oliwą z oliwek.
Smacznego!
Warm winte kale and baked apples salad
Ingredients:
- 300g of fresh kale
- 2 apples
- 5-6 Jerusalem artichoke (optional)
- 1/3 teaspoon of dried thyme
- Oil
- salt and pepper
Additionally:
- 1 tablespoon of dried cranberries
- 1/2 tablespoon of roasted sunflower seeds
- 10-20g of feta cheese
- olive oil
Method:
1. Wash the kale and cut out the hard stalks.
2. Divide the leaves into smaller pieces and steam or blanch in boiling water for about 4 minutes.
3. Peel the apples and cut them into slices about 0.5 cm thick.
4. Wash topinabur thoroughly and cut into quarters.
5. Apples and Jerusalem artichokes (if you use) place on a baking sheet lined with baking paper, sprinkle with salt, pepper, thyme and paprika, drizzle with oil and bake at 180 ° C for 15 minutes.
6. Place the cooked kale on a serving plate, put the baked apples and Jerusalem artichoke on it, and sprinkle the whole with cranberry, sunflower and crushed feta cheese.
7. Sprinkle with olive oil.
Enjoy!
Zdrowa i pyszna <3!
OdpowiedzUsuńotóż to! dzięki :D
Usuń