wtorek, 1 lutego 2022

Puszyste muffiny bananowe z borówkami

Ostatnio każdy dzień bez deszczu i z suchymi chodnikami sprawia, że od razu jest mi jakoś lżej w środku.
Brakuje mi jej ostatnio, dlatego kiedy tylko się pojawiła, od razu wmieszałam ją w bananowe ciasto mięciutkich muffinek, przesiewając razem z mąką na żółte owoce.
Do tego spora garść zachomikowanych latem borówek z całym ich słońcem i łyżka migdałowych płatków dla delikatnego zmieszania puszystości.
Całość oprószona brązowym cukrem, który po upieczeniu stworzy na muffinkach pysznie słodką, lekką skorupkę :)
Jeśli macie ochotę wprowadzić do kuchni nieco puszystej i miękkiej lekkości i owocowego smaku, który muska przelotnie wakacyjne wspomnienia, to serdecznie polecam Wam te muffinki!
Są proste, szybkie, a borówki możecie zastąpić ulubionymi dodatkami schowanymi latem do spiżarni lub nawet kawałeczkami czekolady ;)
Taka muffinka może być też pysznym śniadaniem!






















Bananowe muffinki z borówkami
na 12 szt
Potrzebujesz:

  • 2 średnie banany
  • 100g białego cukru
  • 100g jasnego brązowego cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 100ml mleka
  • 100ml oleju
  • 1/2 szklanki borówek amerykańskich (mogą być mrożone)
  • 360g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 czubata łyżka płatków migdałów
Sposób przyrządzenia:
1. Banany obierz, przełóż do miski i rozgnieć widelcem na puree.
2. Dodaj cukry i jaja, dokładnie wymieszaj.
3. Dolej mleko i olej i połącz do jednolitej masy.
4. Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami i solą.
5. Do suchych składników przelej masę bananową i połacz do jednolitego ciasta.
6. Wmieszaj delikatnie borówki i migdały.
7. Przełóż ciasto do foremki na muffinki, każdą z nich oprósz lekko brązowym cukrem.
8. Piecz w 200*C przez 20-25min.

Smacznego!























Banana muffins with blueberries
for 12 muffins
Ingredients:

  • 2 medium bananas
  • 100g of white sugar
  • 100g of light brown sugar
  • 1/3 teaspoon of salt
  • 2 eggs
  • 100ml of milk
  • 100ml of oil
  • 1/2 cup blueberries (may be frozen)
  • 360g of flour
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 1/4 teaspoon of ground cinnamon
  • 1/4 teaspoon of nutmeg
  • 1 heaped tablespoon of almond flakes

Method:
1. Peel the bananas, put them in a bowl and mash until puree with a fork.
2. Add sugar and eggs, mix thoroughly.
3. Pour in milk and oil and combine until smooth.
4. Sift the flour, baking powder, spices and salt into the other bowl.
5. Pour the banana mass into the dry ingredients and combine to make a uniform dough.
6. Stir in the blueberries and almonds gently.
7. Put the dough into a muffin mold, sprinkle each one lightly with brown sugar on top.
8. Bake at 200*C for 20-25 minutes.

Enjoy!




2 komentarze:

  1. Uwielbiamy takie pyszności i smakołyki - muffiny polecają się na deser lub śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taaak! to naprawdę świetna opcja na śniadanie :) słodka i zdrowa!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...