Uwielbiam ten moment, gdy w końcu pokazują się pierwsze listki i okolica staje się coraz bardziej soczysta i radosna :)
Przekładam tę jasną zieleń na wielkanocne talerze pod postacią gęstego kremu ze szpinaku.
Podsmażone liście szpinaku z aromatycznym czosnkiem i cebulką to baza tego puszystego, zielonego obłoczka.
Całość zmiksowałam z odrobiną mascarpone, jogurtem naturalnym i płatkami owsianymi, które zagęszczają krem i dodają mu pysznej aksamitnej konsystencji.
Kilka chwil na patelni i kilka ruchów blenderem doprowadzi Was to jednego z najpyszniejszych, gęstych i kremowych sosów, który wspaniale wpisuje się w wiosenno-wielkanocny klimat i wybornie smakuje z jajkami!
Każdy kęs to aksamitna poezja i policzki po brzegi wypchane całą szpinakową dobrocią.
To pyszny, prosty i z pewnością niecodzienny pomysł na podanie jajek, który z pewnością podbije niejedno podniebienie :)
Zatem jeśli błąka Wam się po lodówce resztka szpinaku, już wiecie jak można ją pysznie wykorzystać, a sos równie dobrze komponuje się z pieczoną rybą!
Jajka na szpinakowym kremie
Potrzebujesz:
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki masła klarowanego
- 150g świeżych liści szpinaku
- 1 łyżka mascarpone
- 1 łyżka płatków owsianych
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- jajka ugotowane na twardo
- rzeżucha i szczypiorek do posypania (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. Podsmaż na maśle posiekany czosnek i cebulę do zeszklenia.2. Dodaj szpinak i podsmażaj, aż lekko zwiędnie.
3. Dodaj mascarpone i płatki owsiane - wymieszaj do rozpuszczenia się mascarpone.
4. Przełóż wszystko do blendera, dodaj jogurt i zblenduj na gładko.
5. Dopraw do smaku solą i pierzem.
6. Podawaj z jajkami na twardo posypanymi świeżymi ziołami.
Smacznego!
Eggs on spinach cream
Ingredients:
- 1 medium onion
- 2 cloves of garlic
- 1/2 tablespoon of clarified butter
- 150g of fresh spinach leaves
- 1 tablespoon of mascarpone
- 1 tablespoon of oatmeal
- 2-3 tablespoons of plain yogurt
- salt and pepper to taste
- hard-boiled eggs
- watercress and chives for sprinkling (optional)
Method:
1. Fry chopped garlic and onion in butter until soft.
2. Add the spinach and sauté until it is slightly wilted.
3. Add mascarpone and oatmeal - mix until mascarpone dissolves.
4. Put everything into a blender, add yogurt and blend until smooth.
5. Season to taste with salt and feathers.
6. Serve with hard-boiled eggs sprinkled with fresh herbs.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz