niedziela, 10 kwietnia 2022

Pesto z liści rzodkiewek

Robię to pesto tak często i od tak dawna, że jestem zdziwiona, że jeszcze się tu nie pojawiło.
Pesto z natek i liści warzyw są coraz popularniejsze, co bardzo mnie cieszy, bo wszystkie zielone końcówki to masa witamin i wartości odżywczych, które często wyrzucamy.
A przecież ich wykorzystanie to czysta kuchenna ekonomia, bo natki i liście często są zawarte w cenie warzywa, które kupujemy.
Wyrzucając je, to trochę tak, ja wyrzucanie części pieniędzy, które wydaliśmy np. na pęczek rzodkiewek, zjadając zazwyczaj tylko połowę pęczka - same rzodkiewki.
Zaproszenie do kuchni liściastych końcówek warzyw to nie tylko ekonomia ale i dodatkowy smak, dodatkowy produkt, który można wykorzystać na wiele sposobów, a najprostszym z nich wydaje się być pesto!
Zmiksowane świeże listki z pęczka rzodkiewek z garścią pestek i charakternym czosnkiem, a całość skąpana w dobrej jakości oleju to idealny dodatek do wiosennych śniadań gotowy w 5 minut :)
Wspaniale komponuje się z twarogami, jajkiem, czy jako dodatek do kanapek, a nawet makaronów, czy jako nadzienie.
Myślę, że świetnie sprawdzi się także na stole wielkanocnym, wprowadzając nutę soczystej zieleni i pysznego, świeżego smaku :)
Rwijcie natki, niech zmienią się w wiosenną pyszność!
A jeśli macie ochotę spróbować innych warzywnych liści w pysznej odsłonie, to zapraszam na pesto z natki młodej marchewki, chrupiące chipsy z liści kalafiora, sycącą wiosenną zupę ogrodnika i ormiańskie chlebki z patelni pełne zieleni! :D








































Pesto z liści rzodkiewek
Potrzebujesz:

  • listki z 1 pęczka rzodkiewek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 30g nasion słonecznika / orzeszków pini / nasion dyni / mix
  • 100ml oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno)
  • 2 łyżeczki tartego parmezanu (opcjonalnie)
  • sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Liście rzodkiewki dokładnie umyj i osusz.
2. Umieść wszystkie składniki w blenderze lub moździerzu i zmiksuj / utrzyj na pastę.
3. Dopraw do smaku solą.

Smacznego!








































Radish leaf pesto
Ingredients:
  • leaves from 1 bunch of radish
  • 1 small clove of garlic
  • 30g sunflower seeds / pine nuts / pumpkin seeds / mix
  • 100ml of rapeseed oil (preferably cold pressed)
  • 2 teaspoons grated Parmesan (optional)
  • salt to taste
Method:
1. Thoroughly wash and dry the radish leaves.
2. Place all ingredients in a blender or mortar and blend / rub into a paste.
3. Season with salt to taste.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...