Kwiecień na przywitanie oprószył okolicę śnieżnym cukrem pudrem.
Zdążyłam na szczęście dzień wcześniej nazbierać fiołków wonnych, które niedawno rozkwitły.
Kocham wszystkie kwiaty ale do tych maleńkich, fioletowych diamencików, które wychylają swoje łebki jako jedne z pierwszych z wiosennego rękawa mam szczególny sentyment :)
Utarłam część kwietnego zbioru z cukrem i dodałam do płatków owsianych z odrobiną masła z orzechów laskowych.
Na dno słoika włożyłam maliny zagotowane z miodem, potem owsianą mieszankę z fiołkami, przykryłam całość pierzynką z jogurtu i włożyłam na noc do lodówki.
Czas i chłód sprawiły, że o poranku wyciągnęłam słoiczek kremowej pyszności z fiołkami i malinami, którego zawartość smakowała jak deser z esencji młodej wiosny :)
Owocowy smak idealnie równoważył kremową owsiankę o zapachu fiołków, a jogurt dodawał jeszcze więcej aksamitnej tekstury.
Do tego rzut świeżych kwiatków i kilka malin z zamrażarki dla chętnych!
Idealne śniadanie, które bez problemu zapakujecie do torby przed wyruszeniem do pracy, szkoły, czy na wycieczkę, by bez względu na aurę, móc cieszyć się smakiem wiosny :)
A jeśli jesteście fanami nocnych owsianek, koniecznie spróbujcie tej o smaku muffinki z borówkami!
Owsianka nocna z fiołkami i malinami
na 1 porcję
Potrzebujesz:
- 2 łyżki kwiatów fiołka wonnego
- 0,5 łyżeczki cukru
- 40g płatków owsianych górskich
- 100ml mleka / mleka roślinnego
- 1 łyżeczka masła orzechowego (migdałowe lub laskowe najlepiej się sprawdzą)
- garść mrożonych malin
- 1 łyżeczka miodu
- jogurt naturalny
1. Utrzyj fiołki z cukrem w moździerzu na pastę.
- 2 tablespoons of violet flowers
- 0.5 teaspoons of sugar
- 40g of oatmeal
- 100ml of milk / plant-based milk
- 1 teaspoon of peanut butter (almond or hazelnut works best)
- a handful of frozen raspberries
- 1 teaspoon of honey
- natural yogurt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz