Na początku Wam powiem, ze zdjęcia nie oddają wspaniałości tych muffinek.
Szybkość, z jaką znikały po upieczeniu i ostre słońce w każdym fotograficznym punkcie sprawiły, że nie wszystkie elementy mogłby zostać uchwycone w kadrze...
Zapewniam jednak, że są to jedne z najpyszniejszych wiosennych muffin z rabarbarem, jakie zjecie w tym sezonie! :)
Lekko kwaśne kawałeczki rabarbaru zatopione w złotym cieście babeczek troskliwie tulą się do śmietankowego nadzienia na bazie twarożku i mascarpone.
To wyjątkowo kremowe i uzupełniające się połączenie, gdzie słodycz przeplata się z rabarbarowym charakterem i soczystością.
W zwieńczeniu korona słodkich wypieków - kruszonka, która przykrywa nadzienie i mięciutkie ciasto, by wprowadzić odrobinę chrupiącej rozkoszy.
Tak, trzeba przygotować 3 miseczki do zrobienia tych muffinek i w każdej z nich wyczarować osobną warstwę ale obiecuję, że wszystko przygotujecie w mgnieniu oka, a efekt rozłoży Was na łopatki!
Każda muffinka to eksplozja smaku i połączenie kilku tekstur w każdym kęsie.
Złociste, pękate i pełne wiosennej lekkości i smaku nadziane muffinki rabarbarowe z kruszonką to słodka błogość mieszcząca się w dłoni, której nie można się oprzeć ;)
Nie dajcie się prosić i biegnijcie po rabarbar!
Nadziane muffiny rabarbarowe z kruszonką
Na 10-12 szt
Potrzebujesz:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 3-4 średnie łodygi rabarbaru
- 1/4 łyzeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklani jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub kilka kropel aromatu (opcjonalnie)
- 100g mascarpone
- 100g serka twarogowego typu President lub mocno rozdrobniony twaróg półtłusty
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 50-60g masła
- szczypta soli
Ciasto:
1. Połącz dokładnie wszystkie składniki.
1. Połącz w misce wszystkie składniki, zagniatając ręcznie kruszonę, do konsystencjo mokrego piasku (w razie potrzeby dodaj więcej masła lub mąki).
- 1 cup of flour
- 1/3 cup of sugar
- 3-4 medium rhubarb stalks
- 1/4 teaspoon of salt
- 1 teaspoon of baking powder
- 1 egg
- 1/4 cup of vegetable oil
- 1/2 glass of Greek yogurt
- 1/2 teaspoon of vanilla paste or few aroma drops (optional)
- 100g of mascarpone
- 100g finely crumbled semi-fat cottage cheese
- 2 tablespoons of sugar
- 1.5 teaspoons of potato flour
- 2/3 cup of flour
- 1/3 cup of sugar
- 50-60g of butter
- pinch of salt
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
dzięki, bardzo się cieszę! :)
Usuń