Drzewa i krzewy owinięte tiulem młodych listków nabierają koloru i objętości z dnia na dzień, pod nogami otwierają się setki małych słoneczek pod postacią kwiatów mniszka.
To też sezon na smukły, soczyście zielony i niezwykle aromatyczny czosnek niedźwiedzi, którego w tym roku zakupiłam podwójną ilość od hodowców.
Pyszny i niezwykle aromatyczny w największej ilości zamieszkał poporcjowany w zamrażarce, by móc cieszyć się jego świeżym smakiem w ciągu roku :)
Resztę przerabiałam na bieżąco na niezliczoną ilość słoików z pesto, które rozdzieliłam między miłośników tego przysmaku i którym zachwycałam się już tutaj w zeszłym roku [KLIKNIJ TUTAJ PO PRZEPIS] i kilka innych, czosnkowych pyszności, dlatego spodziewajcie się niedźwiedziego spamu! :)
Zmiksowałam tych garść smukłych, zielonych liści z pierwszą tegoroczną rubinową botwinką.
Tak powstało pesto wczesnej wiosny!
Ciepła, chrupiąca grzanka z warstwą tego zielonego dobra oprószona płatkami drożdżowymi lub parmezanem to czysta poezja!
Jeśli nie macie pod ręką czosnkowych liści, możecie zwiększyć ilość botwiny i dodać ząbek lub dwa klasycznego czosnku - wyjdzie pysznie! :)
To idealny dodatek do wiosennych kanapek, nowalijkowych śniadań z twarożkiem i jajkami lub pieczonych ziemniaków.
Ile pomysłów, tyle zastosowań na pyszne liście!
Pesto z liści botwiny i czosnku niedźwiedziego
Potrzebujesz:
Potrzebujesz:
- 100g liści botwiny z łodyżkami / 200g liści botwiny
- 100g liści czosnku niedźwiedziego / 1 duży ząbek czosnku
- 1 czubata łyżka płatków migdałów
- 1/3 łyżeczki soli
- 80ml oleju rzepakowego tłocznego na zimno
- płatki drożdżowe niealtywne / parmezan do smaku (opcjonalnie)
1. Liście botwiny i czosnku umyj i osusz.
2. Umieść składniki w blenderze lub moździerzu u zmiksuj / utrzyj na pesto.
3. Dodaj do smaku więcej soli, jeśli trzeba i opcjonalnie płatków drożdżowych lub tartego parmezanu.
Smacznego!
Young beet leaves and wild garlic pesto
Ingredients:
- 100g of beetroot leaves with stems / 200g of beetroot leaves
- 100g wild garlic leaves / 1 large clove of garlic
- 1 heaped tablespoon of almond flakes
- 1/3 teaspoon of salt
- 80ml cold pressed rapeseed oil
- non-acidic yeast flakes / grated parmesan to taste (optional)
Method:
1. Wash and dry the beet and garlic leaves.
2. Put the ingredients in a blender or mortar and blend them into a pesto.
3. Add more salt to taste if needed and optionally yeast flakes or grated Parmesan.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz