poniedziałek, 9 maja 2022

Projekt śniadanie: Placuszki ze szpinakiem i rzeżuchą

Poranek przywitał mnie dziś pełnym słońcem, które łagodnie wlewało się przez mleczne firanki, malując na ścianie nieśpieszne wzory.
Za oknem coraz więcej zieleni, którą z radością przenoszę na talerze.
Duża garść liści szpinaku ląduje w misce z jasnym, gęstym ciastem na śniadaniowe placuszki.
Dorzucam jeszcze solidną porcję wiosennej rzeżuchy, która codziennie wyciąga swoje zielone ramiona do porannego słońca coraz wyżej i wyżej!
Po kilku minutach na patelni złocą się placuszki, roznosząc po kuchni zapach obietnicy pysznego rozpoczęcia dnia.
Jeszcze kleks jogurtu z ulubionymi ziołami i można zatopić się w świeżość wiosny! :)
Jeśli macie ochotę na wiecej warzywnych dodatków to pomidor i zielony ogórek skropione oliwą odnajtują się tu znakomicie.
Placuszki pełne wiosny z pewnością przyjemnie połaskoczą niejedno zaspane podniebienie, dodając złocisto-zielonej energi na cały dzień :)























Placuszki ze szpinakiem i rzeżuchą
Potrzebujesz:

  • 150g serka naturalnego (np. President, może być też serek z wiaderka lub jakiś kanapkowy)
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki mąki
  • duża garść szpinaku baby
  • 2 łyżki rzeżuchy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane lub olej do smażenia
Do tego:
  • jogurt naturalny do podania
  • ulubione zioła
  • świeże warzywa z oliwą (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. W misce wymieszaj serek z jajkami na jednolitą masę.
2. Dodaj mąkę, cukier, sól i pieprz i połącz na gładkie ciasto.
3. Pokrój drobniej szpinak i dodaj do masy na placuszki razem z rzeżuchą - wymieszaj.
4. Smaż na na złoty kolor z obu stron.
5. Podawaj z jogurtem wymieszanym z ziołami i świeżymy warzywami.

Smacznego!










































Pancakes with spinach and watercress
Ingredients:
  • 150g of natural cream or cottage cheese
  • 2 eggs
  • 3/4 cup of flour
  • a large handful of baby spinach
  • 2 tablespoons of watercress
  • 1 teaspoon of sugar
  • salt and pepper to taste
  • clarified butter or frying oil
Additionally:
  • natural yoghurt for serving
  • favorite herbs
  • fresh vegetables with olive oil (optional)
Method:
1. In a bowl, whisk the cream cheese and eggs until smooth.
2. Add flour, sugar, salt and pepper and combine to make a smooth dough.
3. Finely chop the spinach and add to the mixture for pancakes along with the watercress - mix.
4. Fry until golden brown on both sides.
5. Serve with yogurt mixed with herbs and fresh vegetables.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...