Poranek przywitał mnie dziś pełnym słońcem, które łagodnie wlewało się przez mleczne firanki, malując na ścianie nieśpieszne wzory.
Za oknem coraz więcej zieleni, którą z radością przenoszę na talerze.
Duża garść liści szpinaku ląduje w misce z jasnym, gęstym ciastem na śniadaniowe placuszki.
Dorzucam jeszcze solidną porcję wiosennej rzeżuchy, która codziennie wyciąga swoje zielone ramiona do porannego słońca coraz wyżej i wyżej!
Po kilku minutach na patelni złocą się placuszki, roznosząc po kuchni zapach obietnicy pysznego rozpoczęcia dnia.
Jeszcze kleks jogurtu z ulubionymi ziołami i można zatopić się w świeżość wiosny! :)
Jeśli macie ochotę na wiecej warzywnych dodatków to pomidor i zielony ogórek skropione oliwą odnajtują się tu znakomicie.
Placuszki pełne wiosny z pewnością przyjemnie połaskoczą niejedno zaspane podniebienie, dodając złocisto-zielonej energi na cały dzień :)
Placuszki ze szpinakiem i rzeżuchą
Potrzebujesz:
- 150g serka naturalnego (np. President, może być też serek z wiaderka lub jakiś kanapkowy)
- 2 jaja
- 3/4 szklanki mąki
- duża garść szpinaku baby
- 2 łyżki rzeżuchy
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- masło klarowane lub olej do smażenia
- jogurt naturalny do podania
- ulubione zioła
- świeże warzywa z oliwą (opcjonalnie)
1. W misce wymieszaj serek z jajkami na jednolitą masę.
- 150g of natural cream or cottage cheese
- 2 eggs
- 3/4 cup of flour
- a large handful of baby spinach
- 2 tablespoons of watercress
- 1 teaspoon of sugar
- salt and pepper to taste
- clarified butter or frying oil
- natural yoghurt for serving
- favorite herbs
- fresh vegetables with olive oil (optional)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz