Owoce pod kruszonką to jedna z najprostszych i najszybszych deserowych opcji :)
Nie znam nikogo, kto nie lubowałby sie w ciepłych, aromatycznych sezonowych owocach przykrytych złocistą, maślaną kruszonką.
Jest środek wiosny, a więc czas na rubinowo-zielone łodygi soczystego rabarbaru pachnącego świeżością.
Cztery grube łodygi pokroiłam w mniejszą kostkę i wymieszałam z cukrem i cynamonem, które wspaniale zrównoważą kwaśność i podbiją jego smak.
Całość obficie posypałam złotymi okruchami kruszonki, w którą wmieszałam owsiane płatki i garść migdałów dla dodatkowego aromatu.
To absolutna rozkosz w każdym kęsie, idealna na wietrzne majowe dni ♥
Do tego gałka lodów, kleks jogurtu lub bita śmietana i można odbpłynąć na rabarbarowej chmurce przyjemności, serwując ją sobie i ulubionym ludziom w kilka chwil :)
Rabarbar pod kruszonką z migdałami
Potrzebujesz:
- 600-700g rabarbaru (ok. 4 łodygi)
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 100g zimnego masła
- 2-3 łyżki mąki
- 2 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka płatków migdałów / posiekanych migdałów
- 600-700g rhubarb (approx. 4 stalks)
- 4 tablespoons of sugar
- 1/2 teaspoon of cinnamon
- 1.5 teaspoons of potato flour
- 100g of cold butter
- 2-3 tablespoons of flour
- 2 tablespoons of oatmeal
- 3 tablespoons of sugar
- 1 tablespoon of almond flakes / chopped almonds
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz