wtorek, 24 maja 2022

Rabarbar pod owsianą kruszonką z migdałami

Owoce pod kruszonką to jedna z najprostszych i najszybszych deserowych opcji :)
Nie znam nikogo, kto nie lubowałby sie w ciepłych, aromatycznych sezonowych owocach przykrytych złocistą, maślaną kruszonką.
Jest środek wiosny, a więc czas na rubinowo-zielone łodygi soczystego rabarbaru pachnącego świeżością.
Cztery grube łodygi pokroiłam w mniejszą kostkę i wymieszałam z cukrem i cynamonem, które wspaniale zrównoważą kwaśność i podbiją jego smak.
Całość obficie posypałam złotymi okruchami kruszonki, w którą wmieszałam owsiane płatki i garść migdałów dla dodatkowego aromatu.
To absolutna rozkosz w każdym kęsie, idealna na wietrzne majowe dni ♥
Do tego gałka lodów, kleks jogurtu lub bita śmietana i można odbpłynąć na rabarbarowej chmurce przyjemności, serwując ją sobie i ulubionym ludziom w kilka chwil :)























Rabarbar pod kruszonką z migdałami
Potrzebujesz:

  • 600-700g rabarbaru (ok. 4 łodygi)
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Kruszonka owsiana z migdałami
  • 100g zimnego masła
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka płatków migdałów / posiekanych migdałów
Sposób przyrządzenia:
1. Rabarbar umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
2. Zasyp rabarbar cukrem, dodaj cynamon i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
3. Cały rabarbar przełóż do formy do zapiekania.
4. Na wierzch przygotowanego rabarbaru ułóż równomiernie całą kruszonkę.
5. Piecz w 180*C przez 30-35min.

Kruszonka owsiana z migdałami
1. Wszystkie składniki umieść w misce i szybkimi ruchami zagnieć do konsystencji mokrego piasku.
2. Jeśli będzie zbyt kleista dodaj mąkę według potrzeby.

Smacznego!









































Rhubarb crumble with almonds
Ingredients:
  • 600-700g rhubarb (approx. 4 stalks)
  • 4 tablespoons of sugar
  • 1/2 teaspoon of cinnamon
  • 1.5 teaspoons of potato flour
Oat crumble with almonds
  • 100g of cold butter
  • 2-3 tablespoons of flour
  • 2 tablespoons of oatmeal
  • 3 tablespoons of sugar
  • 1 tablespoon of almond flakes / chopped almonds
Method:
1. Wash rhubarb, peel and dice it.
2. Cover the rhubarb with sugar, add cinnamon and potato flour and mix thoroughly.
3. Transfer all rhubarb into a baking tin.
4. Place the whole crumble evenly on top of the prepared rhubarb.
5. Bake at 180*C for 30-35 minutes.

Oat crumble with almonds
1. Place all ingredients in a bowl and with quick movements, knead to the consistency of wet sand.
2. If it is too sticky, add flour as needed.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...