Ostatnie dwa tygodnie kwietnia były dla mnie wyjątkowo intensywne.
Zimna wiosna leciała mi przez palce, pociągając za sobą moje kuchenne medytacje, rozchylając kwiatowe pąki i wypełniając skrzynki osiedlowego warzywniaka wyczekanymi nowalijkami.
Jakże duże było moje zdziwienie, gdy nagle w kalendarzu pojawił się koniec miesiąca!
Wtedy zaświtała mi w głowie forsycjowa galaretka, która urzekła mnie od pierwszego spotkania...a na zrobienie której zostało coraz mniej czasu.
Na szczęście żółte krzewy wciąż są obsypane kwiatami i z pomocą kilku dodatkowych łapek szybko uzbieraliśmy pokaźną ilość małych, forsycjowych słoneczek ♥
Połowa zbioru została ususzona, by w szare miesiące móc wesprzeć swoją odporność robiąc z niej napar, a całe słońce z drugiej części zamknęłam w słoiczkach w postaci galaretki na winie z waniliowym aromatem :)
Drobne kwiaty zalane wodą i odstawione na noc oddają do płynu całe swoje złoto zebrane w płatkach i pyłku, wino z cytryną podbijają smak, a wanilia rozkłada na łopatki ♥
Przyznam, że zanim uzyskałam pożądaną konsystencję galaretki, podejmowałam tę próbę trzy razy, dlatego możecie być pewni, że przy tej ilości agaru z pewnością galaretka się uda!
Przepyszna do porannych grzanek, jako dodatek do słodkości, czy uzupełnienie deski serów :)
Zatem jeżeli marzą Wam się słoiczki wypełnione wiosennym złotem słońca, zbierajcie ostatnią forsycją, póki jeszcze piękni się na krzewach :)
Im dalej od dróg, a najlepiej od miasta...tym lepiej!
Galaretka z kwiatów forsycji
Potrzebujesz:
- 2 pełne szklanki kwiatów forsycji
- ok. 300ml chłodnej wody
- 1 op. cukru waniliowego lub 1/2 laski wanilii
- 1 szklanka białego półsłodkiego wina / szampana
- 3/4-1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki agaru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
1. Kwiaty forsycji włóż do garnka i zalej wodą - odstaw na noc lub przynajmniej na 5h.
Forsythia flower jelly
Ingredients:
- 2 full cups of forsythia flowers
- approx. 300 ml of cool water
- 1 op. vanilla sugar or 1/2 vanilla pod
- 1 cup of white semi-sweet wine / champagne
- 3 / 4-1 cup of sugar
- 3 teaspoons of agar
- 3-4 tablespoons of lemon juice
Method:
1. Put Forsythia flowers in a pot and pour water over it - leave it overnight or at least 5 hours.
2. Mix the agar with 1 tablespoon of sugar and set aside.
3. Strain the flowers and to the flower water and add wine, remaining sugar, vanilla and lemon juice - bring to a boil over low heat.
3. Add the agar mixed with sugar and stir until the agar is completely dissolved.
4. Pour into scalded jars, screw tightly and put upside down to cool.
Enjoy!
Ciekawy przepis. Zanotuję na przyszły rok, bo dawno do Pani nie zaglądałam i przegapiłam... I dlatego zaglądać będę częściej, a teraz obejrzę poprzednie przepisy żeby niczego nie pominąć. Świetna, piękna strona. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i serdecznie zapraszam do swojej kuchni :) Uściski! ♥
Usuń