Pozostając w temacie zielonych liści i pysznych dodatków, przedstawiam Wam dziś niezwykle wyraziste i aromatyczne masło w kolorze nadziei.
W maślanej otoczce kryją się soczyste liście niedźwiedziego czosnku, aromatyczna natka pietruszki pełna witaminy C i maleńkie wiórki skórki z cytryny, które dodają tej maślanej mieszance świeżości, lekko cytrusowego zapachu i pyszności.
To super dodatek do kanapek zamiast klasycznego masła, wspaniale komponuje się dodany w ostatniej chwili na patelnię do sadzonych jajek lub jako masło smakowe do steków, grillowanych smakołyków, czy zielonych szparagów, które właśnie zaczynają swoje pięć minut na naszych stołach :)
Możliwości wykorzystania są nieograniczone!
To i każde inne masło można mrozić, dlatego też z łatwością zachowacie je na całe lato, opływając w maślane pyszności, gdy tylko przyjdzie Wam na to ochota :)
A jeżeli nie macie pod ręką zielonych liści niedźwiedziego czosnku, możecie zwiększyć ilość zielonej pietruszki i dodać klasyczny czosnek według własnych upodobań smakowych.
Miksujcie!
Zielone masło z czosnkiem niedźwiedzim
Potrzebujesz:
- 3/4 kostki masła
- 7-10 liści czosnku niedźwiedziego
- 1/2 pęczka zielonej natki pietruszki
- skórka otarta z 1/2 cytryny (lub więcej do smaku)
- 1/3 łyżeczki soli
1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na pastę.
- 3/4 cubes of butter
- 7-10 leaves of wild garlic
- 1/2 bunch of green parsley
- zest of 1/2 lemon (or more to taste)
- 1/3 teaspoon of salt
bardzo dziękuję! :) biegnę zobaczyć co u Ciebie!
OdpowiedzUsuń