piątek, 13 maja 2022

Zielone masło z czosnkiem niedźwiedzim

Pozostając w temacie zielonych liści i pysznych dodatków, przedstawiam Wam dziś niezwykle wyraziste i aromatyczne masło w kolorze nadziei.
W maślanej otoczce kryją się soczyste liście niedźwiedziego czosnku, aromatyczna natka pietruszki pełna witaminy C i maleńkie wiórki skórki z cytryny, które dodają tej maślanej mieszance świeżości, lekko  cytrusowego zapachu i pyszności.
To super dodatek do kanapek zamiast klasycznego masła, wspaniale komponuje się dodany w ostatniej chwili na patelnię do sadzonych jajek lub jako masło smakowe do steków, grillowanych smakołyków, czy zielonych szparagów, które właśnie zaczynają swoje pięć minut na naszych stołach :)
Możliwości wykorzystania są nieograniczone!
To i każde inne masło można mrozić, dlatego też z łatwością zachowacie je na całe lato, opływając w maślane pyszności, gdy tylko przyjdzie Wam na to ochota :)
A jeżeli nie macie pod ręką zielonych liści niedźwiedziego czosnku, możecie zwiększyć ilość zielonej pietruszki i dodać klasyczny czosnek według własnych upodobań smakowych.
Miksujcie!























Zielone masło z czosnkiem niedźwiedzim
Potrzebujesz:

  • 3/4 kostki masła
  • 7-10 liści czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 pęczka zielonej natki pietruszki
  • skórka otarta z 1/2 cytryny (lub więcej do smaku)
  • 1/3 łyżeczki soli
Sposób przyrządzenia:
1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na pastę.
2. Przełóż na papier do pieczenia lub folię spożywczą, uformuj walec i schłodź w lodówce do stwardnienia lub zamroź.

Smacznego!









































Green wild garlic butter
Ingredients:
  • 3/4 cubes of butter
  • 7-10 leaves of wild garlic
  • 1/2 bunch of green parsley
  • zest of 1/2 lemon (or more to taste)
  • 1/3 teaspoon of salt
Method:
1. Place all ingredients in a blender and mix into a paste.
2. Transfer to baking paper or cling film, roll into a cylinder and refrigerate until hard or freeze.

Enjoy!



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...