Dary wczesnego lata kończą swoją obfitość, dlatego zanim wrzucę tu ostatnie truskawkowe szaleństwa, zapraszam na ekspresowy makaron ze szparagami, których czas też już się kończy.
W tym sezonie nie gościły często w Słonecznej Kuchni, jednak za każdym razem, gdy się pojawiły, rozpieszczały podniebieniedo granic możliwości.
Tak też było tym razem, gdy zaproszone do tańca z mleczkiem kokosowym i cytrynową nutą, rozkręciły letnie spotkanie wśród nitek spaghetti.
Lekki, aksamitny sos z mocnym aromatem cytryny i kawałki jędrnych, zielonych szparagów, to idealne połączenie na obiad lub kolację końca czerwca.
Do tego jeszcze garść natki pietruszki i spora ilość czarnego pieprzu dla zrównoważenia smaków.
Cytrynowe spaghetti ze szparagami to proste i pyszne danie, które przygotujecie w 20 minut!
Wspaniale sprawdzi się również wtedy, gdy chcecie podać coś na szybko sobie lub swoim ulubionym ludziom, a przy okazji oczarować smakiem w sezonie na szparagi :)
Zatem biegnijcie po te smukłe piękności, dopóki jeszcze zielenią się na straganach i zaserwujcie sobie tę lekką, kremową pyszność!
Spaghetti cytrynowe ze szparagami
Potrzebujesz:
- 1 średnią cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczkę masła klarowanego
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 150ml mleczka kokosowego
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki wody po gotowaniu makaronu
- 250-300g suchego spaghetti
- 1 medium onion
- 2 cloves of garlic
- 1 teaspoon of clarified butter
- 1/2 bunch of green asparagus
- 150ml of coconut milk
- peel grated from 1/2 lemon
- 1 tablespoon of lemon juice
- 1 teaspoon of honey
- 1 heaped tablespoon of chopped parsley
- salt and pepper to taste
- 1/2 cup of water after cooking the pasta
- 250-300g of dry spaghetti
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz