środa, 15 czerwca 2022

Projekt śniadanie: Croissant z jajkiem i kremowym serkiem ziołowym

Uwielbiam jeść na świeżym powietrzu!
Gdy słońce zaczyna ogrzewać okolicę, wynurzam się z miejskiego mieszkania i przenoszę życie na balkon.
Na początku zielone maluszki, które są już na tyle silne, by móc zamieszkać w donicach, a potem stopniowo coraz częściej pijam na zewnątrz kawę, donoszę książki, dywanik dla pieska, lampiony i świeczki...aż w pełni sezonu spędzam tam większość domowego czasu, łącznie z jedzeniem :)
Zapraszam Was dzisiaj na śniadanie na balkonie!
W menu złoty, mięciutki croissant z kremowym serkiem pełnym świeżych ziół, jajko w koszulce (albo poche dla wzmocnienia francuskiego akcentu ;)) i kruche listki młodego szpinaku prosto z balkonowej doniczki.
Do tego jeszcze spora szczypta czarnego pieprzu, żeby wnieść nieco łągodnej pikanterii w tle i można rozgościć się w powolnym poranku :)
Ulubiona kawa albo kubek pysznej herbaty uzupełnią śniadaniową błogość, która napełni Was dobrą energią.
Croissant z dodatkami to prosty i pyszny sposób na niecodzienne śniadanie i odmianę od klasycznych kanapek.
A jeśli, tak jak ja, jesteście wielbicielami takich śniadań to koniecznie sprawdźcie pomysł na wytrawnego croissanta z figami i prosciutto i na tego w słodkiej wersji z miodowym mascarpone i owocami :)








Croissant z jajkiem poche i serkiem z ziołami
Potrzebujesz:
  • 250g twarogowego serka kanapkowego typu President 
  • 1/2 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 mały ząbek czosnku / 1 łyżka posiekanych liści czosnku niedźwiedziego
  • 1 mały ogórek małosolny
  • sól do smaku
Do tego:
  • 2-4 jajka
  • 1 łyżka octu
  • listki świeżego szpinaku
  • 2-4 croissanty
  • pieprz i sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Serek wymieszaj z posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
2. Ogórka pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do serka.
3. Dopraw do smaku solą.

Jajka w koszulkach
1. Do niedużego garnka nalej do połowy wody, dodaj ocet i doprowadź do wrzenia.
2. Wbij do miseczki 1 jajko, w garnku z gotującą się wodą utwórz łyżką wir i tuż nad jego powierzchnią wlej z miseczki jajko - gotuj 2-2,5min.

Całość:
1. Croissanta przetnij wzdłóż na pół i na dolnej połówce ułóż listki szpinaku.
2. Na szpinaku połóż dużą łyżkę serka z ziołami, a na nim jajko w koszulce.
3. Całość oprósz solą i sporą ilością pieprzu.

Smacznego!















































Croissant with poche egg and herb cream cheese
Ingredients:
  • 250g cream cheese
  • 1/2 tablespoon of chopped dill
  • 1/2 tablespoon of chopped chives
  • 1 small clove of garlic / 1 tablespoon of chopped wild garlic leaves
  • 1 small pickled cucumber
  • salt to taste
Additionally:
  • 2-4 eggs
  • 1 tablespoon of vinegar
  • fresh spinach leaves
  • 2-4 croissants
  • pepper and salt to taste
Method:
1. Mix the cheese with the chopped herbs and the garlic pressed through the press.
2. Cut the cucumber into small cubes and add to the cheese.
3. Season with salt to taste.

Poached eggs
1. Pour half the water into a small pot, add the vinegar and bring to the boil.
2. Insert 1 egg into the bowl, create a whirlpool in a pot of boiling water with a spoon and pour the egg from the bowl just above its surface - boil for 2-2.5 min.

Whole:
1. Cut the Croissant in half lengthwise and place the spinach leaves on the bottom half.
2. Put a large spoonful of the cream cheese on the spinach and the poached egg on top.
3. Sprinkle it all with salt and plenty of pepper.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...