Ciepłe powietrze przesycone słodkim zapachem skoszonej trawy, błękitne niebo rozświetlone porannym słońcem, lekkość białek koszuli i miska soczystych, słodkich truskawek...tak właśnie kojarzy mi się początek wakacji.
I chociaż ostatnie dni czerwca przestały być dla mnie zwiastunem dwumiesięcznej laby już jakiś czas temu, to do dziś uwielbiam tę wyczuwalną w powietrzu lekką uroczystość i obietnicę wolności i beztroskich wojaży :)
Zapraszam dziś zatem na pyszny wstęp do wakacji pod postacią pysznych i prostych poduszeczek ze złotego, listkującego ciasta francuskiego pełnego maślanego aromatu.
A w środku całe truskawkowe pole z nutą cytrynowej skórki, która dodaje jeszcze więcej letniego charakteru.
Na koniec szczypta imbiru dla podkręcenia smaków i można puścić się w lato pełną gębą szczęścia i truskawkowej rozkoszy :)
Tych kilka prostych składników zamienionych w pyszną przekąskę, która smakuje tak samo dobrze na ciepło, jak i na zimno to świetny pomysł na zakończenie pracowitego półrocza, rozpoczęcie wakacyjnego czasu i wszelkich wypraw z jedzeniem pod chmurką.
Myjcie truskawki i rozwijajcie francuskie ciasto, niech to będą słodkie wakacje! ♥
Francuskie poduszeczki z truskawkami
Potrzebujesz:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250-300g truskawek
- 2-3 łyżki cukru (zależnie od słodkości truskawek)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- mielony imbir i cukier puder
1. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój owoce w drobną kostkę.
- 1 packet of puff pastry
- 250-300g of strawberries
- 2-3 tablespoons of sugar (depending on the sweetness of the strawberries)
- 2 teaspoons of potato flour
- peel grated from 1/2 lemon
- 2 teaspoons of lemon juice
- ground ginger and powdered sugar
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz