sobota, 25 czerwca 2022

Słodkie poduszeczki z truskawkami

Ciepłe powietrze przesycone słodkim zapachem skoszonej trawy, błękitne niebo rozświetlone porannym słońcem, lekkość białek koszuli i miska soczystych, słodkich truskawek...tak właśnie kojarzy mi się początek wakacji.
I chociaż ostatnie dni czerwca przestały być dla mnie zwiastunem dwumiesięcznej laby już jakiś czas temu, to do dziś uwielbiam tę wyczuwalną w powietrzu lekką uroczystość i obietnicę wolności i beztroskich wojaży :)
Zapraszam dziś zatem na pyszny wstęp do wakacji pod postacią pysznych i prostych poduszeczek ze złotego, listkującego ciasta francuskiego pełnego maślanego aromatu.
A w środku całe truskawkowe pole z nutą cytrynowej skórki, która dodaje jeszcze więcej letniego charakteru.
Na koniec szczypta imbiru dla podkręcenia smaków i można puścić się w lato pełną gębą szczęścia i truskawkowej rozkoszy :)
Tych kilka prostych składników zamienionych w pyszną przekąskę, która smakuje tak samo dobrze na ciepło, jak i na zimno to świetny pomysł na zakończenie pracowitego półrocza, rozpoczęcie wakacyjnego czasu i wszelkich wypraw z jedzeniem pod chmurką.
Myjcie truskawki i rozwijajcie francuskie ciasto, niech to będą słodkie wakacje! ♥























Francuskie poduszeczki z truskawkami
Potrzebujesz:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250-300g truskawek 
  • 2-3 łyżki cukru (zależnie od słodkości truskawek)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • mielony imbir i cukier puder
Sposób przyrządzenia:
1. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój owoce w drobną kostkę.
2. Wymieszaj pokrojone truskawki z mąką ziemniaczaną, cukrem, sokiem i skórką z cytryny.
3. Ciasto francuskie rozłóż i podziel na 6-8 równych kwadratów.
4. Na środek każdego kawałka ciasta wyłóż po łyżce truskawek i zawiń brzegi ciasta do środka, pozostawiając po środku ok. 2cm otwór.
5. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 200*C przez 20min.
6. Gorące poduszeczki oprósz mielonym imbirem i odrobiną cukru pudru.

Smacznego!
































French strawberry pillows
Ingredients:
  • 1 packet of puff pastry
  • 250-300g of strawberries
  • 2-3 tablespoons of sugar (depending on the sweetness of the strawberries)
  • 2 teaspoons of potato flour
  • peel grated from 1/2 lemon
  • 2 teaspoons of lemon juice
  • ground ginger and powdered sugar
Method:
1. Wash the strawberries, remove the stalks and cut the fruit into small cubes.
2. Mix the diced strawberries with the potato flour, sugar, juice and lemon zest.
3. Spread the puff pastry and divide into 6-8 equal squares.
4. Put a spoonful of strawberries in the center of each piece of dough and fold the edges of the dough inwards, leaving a 2cm hole in the center.
5. Put on a baking sheet lined with baking paper and bake at 200 * C for 20 minutes.
6. Sprinkle the hot pillows with ground ginger and a little powdered sugar.

Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...