Czy jest coś wspanialszego na letni obiad, niż młode ziemniaczki z koperkiem i masłem?
Do tego mizeria albo szklanka maślanki...to jeden z wielu smaków i zapachów, które kojarzą mi się właśnie z wakacyjną swobodą i pełnią sezonu.
A gdyby tak połączyć te kilka prostych składników w jedno danie w postaci płynnej ambrozji, jak nazywa je jej autor - Rozkoszny?
Zupa krem z młodych ziemniaków z dodatkiem maślanki, serwowana z dużą ilością koperku i pieprzu to idealne danie, które wypełnia wnęrza spokojem i esencją letniego sezonu :)
Pyszna na ciepło i schłodzona, jako gęstszy chłodnik, która niemal sama się robi.
To również prosta baza do smakowych improwizacji.
Możecie zaserwować ją w najprostszej wersji, jak ja tutaj, lub ułożć na wierzchu podsmażone szparagi, chips z boczku lub szynki parmeńskiej i tymiankiem albo dodać kawałeczki suszonych pomidorów i skropić ziołowym olejem.
Jednak siła tkwi w prostocie, dlatego zachęcam do spróbowania tego kremu najpierw w wesji podstawowej :)
A zatem zapraszam do stołu, na którym stoją już miseczki pełne pastelowych odcieni letnich promieni zmiksowanych z ziemniaczanym kremem na maslance :)
Krem z młodych ziemniaków na maślance
Potrzebujesz:
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 500g młodych ziemniaków
- 1l bulionu warzywnego
- 250ml maślanki
- sól i pieprz do smaku
- świeży koperek
1. Czosnek i cebulę drobno posiekaj i zeszklij w garnku na maśle.
- 1 medium onion
- 2 cloves of garlic
- 1 tablespoon of clarified butter
- 500g of new potatoes
- 1l of vegetable broth
- 250ml of buttermilk
- salt and pepper to taste
- fresh dill
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz