Lato nieubłaganie przelewa mi się przez palce.
Łapię jego krople wracając z centrum miasta po 16, prosto na balkon albo w wysokie trawy z pieseczkiem.
Nasycam się wtedy ciepłem, zapachem letniego powietrza i upycham to w sezonowe pyszności, serwując sobie i ulubionym ludziom smak tego, co teraz ma swój najlepszy czas.
Zapraszam zatem na złote skrzydełka z kalafiora!
Chrupiące różyczki kremowego warzywa otoczone doprawionym ciastem i oprószone kruszonymi płatkami kukurydzianymi to przepyszny zamiennik mięsnych skrzydełek dla tych, którzy z mięsem są na bakier ale i dla każdego, kto lubi warzywne pyszności.
Gdy ostatnio podałam je na balkonowym przyjęciu obok klasycznych skrzydełek i kawałków kurczaka, te kalafiorowe bezsprzecznie wygrały i zyskały rzesze fanów :)
Te złociste kalafiorowe kawałki z chrupiącą koroną i deliktnym wnętrzem wspaniale sprawdzą się na przyjacielskie spotkanie, dodatek do obiadu, czy samodzielne danie, np. na wakacyjną kolację.
Do tego jeszcze odrobina zieleni w postaci natki pietruszki i sos czosnkowy lub ketchup dla chętnych, chociaż same w sobie też mają mnóstwo smaku.
Zapraszam zatem na złote skrzydełka z kalafiora!
Chrupiące różyczki kremowego warzywa otoczone doprawionym ciastem i oprószone kruszonymi płatkami kukurydzianymi to przepyszny zamiennik mięsnych skrzydełek dla tych, którzy z mięsem są na bakier ale i dla każdego, kto lubi warzywne pyszności.
Gdy ostatnio podałam je na balkonowym przyjęciu obok klasycznych skrzydełek i kawałków kurczaka, te kalafiorowe bezsprzecznie wygrały i zyskały rzesze fanów :)
Te złociste kalafiorowe kawałki z chrupiącą koroną i deliktnym wnętrzem wspaniale sprawdzą się na przyjacielskie spotkanie, dodatek do obiadu, czy samodzielne danie, np. na wakacyjną kolację.
Do tego jeszcze odrobina zieleni w postaci natki pietruszki i sos czosnkowy lub ketchup dla chętnych, chociaż same w sobie też mają mnóstwo smaku.
Rozbierajcie kalafiory na różyczki i podarujcie sobię trochę chrupiącego złota lata :)
Chrupiące skrzydełka z kalafiora
Potrzebujesz:
Potrzebujesz:
- 1 średni kalafior podzielony na różyczki
- 1 szklanka mąki krupczatki lub mąki z ciecierzycy
- 1 i 1/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- płatki kukurydziane do obtaczania
- 2 łyżki oleju
Sposób przyrzdzenia:
1. Mąkę połącz z przyprawami i wodą na ciasto gęstości śmietany.
2. Płatki kukurydziane pokrusz na mniejsze kawałki.
3. Maszaj dokładnie rużyczki kalafiora w cieście, a następnie obtaczaj w kruszonych płatkach kukurydzianych.
4. Ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, skrop olejem i oprósz delikatnie dodatkową solą.
5. Piecz w 190*C przez 20min.
Smacznego!
Crunchy cauliflower wings
Ingredients:
- 1 medium cauliflower, divided into florets
- 1 cup of grain flour or chickpea flour
- 1 and 1/3 cups of water
- 1 teaspoon of granulated garlic
- 1 teaspoon of sweet smoked paprika
- 3/4 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon of pepper
- corn flakes for dipping
- 2 tablespoons of oil
Method:
1. Combine the flour with spices and water to make a cream dough.
2. Crush the corn flakes into smaller pieces.
3. Mash the cauliflower strips in the batter, and then roll them in crushed corn flakes.
4. Place on a baking sheet covered with paper, drizzle with oil and sprinkle lightly with extra salt.
5. Bake in 190*C for 20 minutes.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz