Jest taki moment w sezonie na cukinie, że dochodzi się do punktu urodzaju, w którym już nie wiadomo co z nich robić i jak jeść.
Otwieram zatem na blogu rubryczkę na pyszności z cukinii, które skradną niejedno podniebienie i pozwolą pokochać to smukłe warzywo jeszcze bardziej!
Otwieram zatem na blogu rubryczkę na pyszności z cukinii, które skradną niejedno podniebienie i pozwolą pokochać to smukłe warzywo jeszcze bardziej!
Na pierwszy ogień talerz sezonowych rozkoszy inspirowany kuchnią bliskowschodnią i tym, co teraz najpyszniej piękni się w warzywniakowych skrzynkach.
Zapraszam na falafelki z cukinii z sosem z pieczonych brzoskwiń i bazylią, czyli esencję końca lipca doprawioną kuminem i czosnkiem ♥
Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku niewielkie kotleciki pełne soczystej cukinii, zanurzone w aksamitnym słodko-słonym sosie brzoskwiniowym, to eksplozja smaków w każdym kęsie.
Gdy zrobiłam je po raz pierwszy, nawet nie zdążyłam ich sfotografować, bo zniknęły z talerza nim się obejrzałam...i myślę, że jest to jedno z najlepszych możliwych potwierdzeń pyszności tych falafeli :)Zapraszam na falafelki z cukinii z sosem z pieczonych brzoskwiń i bazylią, czyli esencję końca lipca doprawioną kuminem i czosnkiem ♥
Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku niewielkie kotleciki pełne soczystej cukinii, zanurzone w aksamitnym słodko-słonym sosie brzoskwiniowym, to eksplozja smaków w każdym kęsie.
Proste, niezwykle aromatyczne i robią się niemal same, rozpościerając swój zapach po najdalszych zakamarkach domu, obiecując letnią rozpustę przy wakacyjnym stole.
Wspaniałe z sosami lub bez, na ciepło i na zimno, przy stole i w terenie!
Ścierajcie cukinię i nastawiajcie piekarniki z brzoskwiniami...szkoda ominąć tyle smakowitości! :)
Ścierajcie cukinię i nastawiajcie piekarniki z brzoskwiniami...szkoda ominąć tyle smakowitości! :)
Cukiniowe falafele z sosem z pieczonych brzoskwiń
Potrzebujesz:
Falafele:
Potrzebujesz:
Falafele:
- 400g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
- 300g cukinii startej na grubych oczkach
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminku rzymskiego)
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2-3 czubate łyżki mąki z ciecierzycy lub innej
Sos z pieczonych brzoskwiń
- 2 dojrzałe brzoskwinie / nektarynki
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki wody
- 10 liści świeżej bazylii
- 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Ciecierzycę, cebulę, czosnek i natkę pietruszki umieść w robocie kuchennym i zmiksuj do konsystencji mokrego piasku.
1. Ciecierzycę, cebulę, czosnek i natkę pietruszki umieść w robocie kuchennym i zmiksuj do konsystencji mokrego piasku.
2. Dodaj przyprawy, sok z cytyny, startą cukinię i mąkę - wymieszaj dokładnie łyżką.
3. Na patelni rozgrzej olej, tyle, aby sięgał do wysokości 0,5cm od dna patelni.
4. Formuj falafele wielkości piłeczki pingpongowej i smaż na jasnobrązowo z każdej strony.
Sos z pieczonych brzoskwiń:
1. Brzoskwinie umyj, usuń pestkę i ułóż skórką do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Piecz w 180*C przez 15min.
1. Brzoskwinie umyj, usuń pestkę i ułóż skórką do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Piecz w 180*C przez 15min.
3. Z upieczonych brzoskwiń ściągnij skórkę i umieść owoce w blenderze z pozostałymi składnikami sosu.
4. Blenduj na gładko, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Courgette falafels with roasted peach sauce
Ingredients:
Falafels:
- 400g of cooked chickpeas (can be canned)
- 300g of coarse-mesh zucchini
- 1 medium onion
- 4 cloves of garlic
- 1 tablespoon of lemon juice
- 3 tablespoons of chopped parsley
- 1.5 teaspoons of salt
- 1/2 teaspoon ground cumin (Roman cumin)
- 1 teaspoon of pepper
- 2-3 heaped tablespoons of chickpea flour or other
Roasted peach sauce
- 2 ripe peaches / nectarines
- 1 teaspoon of oil
- 1 tablespoon of mayonnaise
- 2 tablespoons of plain yogurt
- 1/3 cup of water
- 10 leaves of fresh basil
- 1/3 teaspoon of garlic powder
- salt and pepper to taste
Method:
1. Place the chickpeas, onion, garlic and parsley in a food processor and blend to a consistency of wet sand.
2. Add spices, lemon juice, grated courgette and flour - mix thoroughly with a spoon.
3. Heat the oil in a frying pan until it reaches a height of 0.5 cm from the bottom of the pan.
4. Shape into falafels the size of a ping-pong ball and fry until light brown on each side.
Roasted Peach Sauce:
1. Wash the peaches, remove the stone and place the skin side up on a baking sheet lined with baking paper.
2. Bake at 180 * C for 15 minutes.
3. Remove the peel from the baked peaches and place the fruit in a blender with the remaining sauce ingredients.
4. Blend until smooth, seasoning to taste with salt and pepper.
Enjoy!
U mnie też ostatnio króluje cukinia, nie można jej pozwolić wyrosnąć teraz jest najlepsza.
OdpowiedzUsuńto prawda! :) miękka skórka i delikatne wnętrze są najlepsze do zjadania na bieżąco ♥
Usuń