Łączy w sobie to, co środek lata ma najlepszego, czyli świeżą energię cytryny, soczystą radość ogrodowych borówek i ziołowe ciepło kwitnących łąk z listków tymianku.
Miękkie i wilgotne wnętrze wypełnione po brzegi słodkim, owocowym smakiem i borówkami, które wesoło strzelają między zębami, wypełniając usta letnią soczystością po sam horyzont.
Kilka zręcznych ruchów trzepaczką lub mikserem i ciasto jest gotowe.
W zwieńczeniu cytrynowy, gęsty i lekki jednocześnie jak poranne mgły nad jeziorem - lukier, dopełniający słodyczy i owocowości.
Wspaniałe na wakacyjne spotkania, na piknik i szybkie coś słodniego pełne smaków połowy lata.
Zapraszam na letnią ucztę przy stole ze słodkim Lipcem, który powoli dobiega końca :)
W zwieńczeniu cytrynowy, gęsty i lekki jednocześnie jak poranne mgły nad jeziorem - lukier, dopełniający słodyczy i owocowości.
Wspaniałe na wakacyjne spotkania, na piknik i szybkie coś słodniego pełne smaków połowy lata.
Zapraszam na letnią ucztę przy stole ze słodkim Lipcem, który powoli dobiega końca :)
Cytrynowo-tymiankowe ciasto z borówkami
Potrzebujesz:
Potrzebujesz:
- 100g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- skórkę otartą z 1 cytryny
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (nie aromatu)
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 200g borówek amerykańskich
- 4 gałązki świeżego tymianku
Lukier
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
1. W misce połącz masło z cukrem na puszystą masę.
1. W misce połącz masło z cukrem na puszystą masę.
2. Dodaj jajka i śmietanę i dokładnie połącz.
3. Dodaj o masy suche składniki i wymieszaj na jednolite, gładnie ciasto.
4. Wsyp umyte borówki i listki tymianku i wymieszaj szpatułą.
5. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piecz w 190*C przez 55min lub do suchego patyczka.
7. Połącz składniki lukru na jednolitą masę i polej nim ostudzone ciasto.
Smacznego!
Lemon-thyme cake with blueberries
Ingredients:
- 100g of soft butter
- 1/2 cup of sugar
- zest of 1 lemon
- 1/2 cup of sour cream (18%)
- 2 teaspoons of vanilla extract (no flavor)
- 3 eggs
- 1.5 cups of flour
- 1 teaspoon of baking powder
- 1/2 teaspoon of salt
- 200g of blueberries
- 4 sprigs of fresh thyme
Icing:
- 3 tablespoons of powdered sugar
- 1 tablespoon of lemon juice
Method:
1. In a bowl, combine butter and sugar until fluffy.
2. Add eggs and cream and combine thoroughly.
3. Add dry ingredients and mix until uniform and smooth.
4. Pour in the washed blueberries and thyme leaves and mix with a spatula.
5. Put the dough into a baking tin lined with baking paper.
6. Bake at 190 * C for 55 minutes or until a dry stick.
7. Combine the icing ingredients until smooth and pour over the cooled cake.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz