Jeżeli zatem szukacie dodatkowego ochłodzenia, poza podążaniem od cienia do cienia, zapraszam na miseczkę pikantnego chłodnika z arbuza.
W podstawie pławi się soczysty arbuz, garść słodkich rubinowych truskawek i cała ferajna warzywnych przyjaciół!
Dla zagęszczenia dodałam migdałowe płatki, żeby chłodnik pozostał bezglutenowy ale spokojnie możecie tu wrzucić kromkę lub dwie dobrego chleba (najlepiej jasnego, żeby nie zagłuszył smaków).
Jeszcze odrobina zamieszania przy podbijaniu smaków basamicznym octem, miodem i oliwą i można ochłodzić wnętrze feerią smaków w różowym kolorze.
W tle dodaje charakteru chili, które możecie pominąć, jeśli nie lubiecie ostrych smaków...i ak będzie pysznie. :)
Orzeźwiająca mieszanka owocowo-warzywnych nut z lekkim szczypnięciem w język to pyszny sposób na upane popołudnie!
Ekspresowa w przygotowaniu, pełna pysznych smaków lata, wyrazista i idealnie chłodząca od wewnątrz, a dodatkowo wspaniale nawadnia, co przy tak wysokich temperaturach jest niezwykle ważne!
To jak? Dosiądziesz się? :)
Chłodnik z arbuza z chili
Potrzebujesz:
- 300g arbuza bez pestek
- 100g truskawek
- 2 pomidory malinowe
- 2 ząbki czosnku
- 2 ogórki gruntowe
- 1/2 czerwonej papryki
- 30-50g płatków migdałów / jasnego chleba
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1-2 łyżeczki łagodnego miodu
- sól i pieprz, sok z cytryny do smaku
- papryczka chili / oliwa chili do smaku
- listki bazylii i kawałki warzyw i owoców do podania
Sposób przyrządzenia:
1. Wszystkie warzywa i owoce umyj, wyciągnij pestki, wytnij szypułki lub obierz tam, gdzie to konieczne.
1. Wszystkie warzywa i owoce umyj, wyciągnij pestki, wytnij szypułki lub obierz tam, gdzie to konieczne.
2. Umieść warzywa i owoce w blenderze i zmiksuj na zupę.
3. Dodaj migdały lub chleb i ponownie zmiksuj na gładko.
4. Dodaj miód, ocet i oliwę i zmiksuj jeszcze raz.
4. Dodaj miód, ocet i oliwę i zmiksuj jeszcze raz.
5. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cytryną i chili.
6. Wstaw do lodówki na min. 1h.
7. Podawaj z pokrojonymi drobno warzywami i listkami bazylii.
Smacznego!
Watermelon chilled soup with chili
Ingedients:
- 300g of watermelon without seeds
- 100g of strawberries
- 2 raspberry tomatoes
- 2 cloves of garlic
- 2 ground cucumbers
- 1/2 red pepper
- 30-50g of almond flakes / bread
- 4 tablespoons of olive oil
- 2 tablespoons of balsamic vinegar
- 1-2 teaspoons of mild honey
- salt and pepper, lemon juice to taste
- chili pepper / chili oil to taste
- basil leaves and pieces of vegetables and fruit for serving
Method:
1. Wash all vegetables and fruits, remove the pips, cut the stalks or peel where necessary.
2. Put vegetables and fruit in a blender and blend into soup.
3. Add almonds or bread and blend again until smooth.
4. Add honey, vinegar and olive oil and blend again.
5. Season to taste with salt, pepper, lemon and chili.
6. Put in the fridge for min. 1h.
7. Serve with the finely chopped vegetables and basil leaves.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz