środa, 13 lipca 2022

Pyszny sos z końcówek szparagów i makaron z pieczonymi pomidorkami

Ostatnie szparagi znikają ze sklepowych skrzynek.
To dobry czas, by wykorzystać je do ostatniego ogonka i móc nacieszyć podniebienie smakiem tych smukłych piękności.
Zapraszam zatem na kolejny pyszny makaron ze szparagowym tłem!
Kremowy sos ze szparagowych ogonków to kolejny pomysł na wykorzystanie odcinanych końcówek szparagów w kuchni.
Gotowane do miękkości w niewielkiej ilości wody i zmiksowane ze śmietanką stają się aromatycznym i gęstym sosem, który pysznie otula makaronowe kształty.
Taki sos można przetrzeć przez sitko, żeby był gładki ale ja tego nie zrobiłam, a niewielkie włókna z końcówek szparagów, które zostały drobno zmiksowane, nie przeszkadzają podczas nawijania tej pyszności na widelce :)
Do tego czosnek, liście świeżego szpinaku, które pysznie omdlewają w gorących objęciach makaronu i korale pieczonych pomidorków koktajlowych, dodających całości niemałej słodyczy.
Tak powstaje makaron zwieńczający szparagowy sezon, wykorzystując te zielone piękności po sam ogonek ;)
Oczywiście zamiast końcówek szparagów możecie wykorzystać ich miękkie części, wtedy sos z pewnością będzie gładszy i bardziej kremowy.
Wielbicieli szparagowych ogonków zapraszam również na zupę krem z miętą i migdałami, a jeżeli jesteście ciekawi co zrobiłam z głównej części szparagów z tego pęczka poza cytrynowym spaghetti, to nie wyłączajcie odbiorników, bo summer rolls z kurczakiem i szparagami nadchodzą! :)























Sos z końcówek szparagów i makaron ze szpinakiem i pomidorkami
Potrzebujesz:

Na sos:

  • końcówki szparagów z 1 pęczka
  • 100ml śmietanki 30%
  • woda
  • sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
Do tego:
  • ulubiony makaron
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • ok. 300g pomidorków koktajlowych
  • sól
  • olej
  • świeża bazylia do podania
Sposób przyrządzenia:
1. Końcówki szparagów (mogą też być szparagi bez końcówek, będzie gładszy sos) ugotuj do miękkości w małej ilości wody - 1cm ponad warzywa.
2. Zdejmij z palnika i zmiksuj ze śmietanką na gładki sos - można przetrzeć przez sitko.
3. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sporą ilością suszonego czosnku.
4. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
5. Odcedź i wmieszaj liście świeżego szpinaku i szparagowy sos - można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu.
6. Pomidorki koktajlowe skrop olejem, posól i piecz w 180*C przez 10-13min - dodaj na koniec do makaronu.
7. Całość posyp świeżą bazylią.

Smacznego!










































Asparagus ends sauce and pasta with spinach and cherry tomatoes
Ingredients:
For the sauce:
  • asparagus tips from 1 bunch
  • 100ml of cream 30%
  • water
  • salt, pepper, garlic granulated to taste
Additionally:
  • favorite pasta
  • 3 handfuls of fresh spinach
  • approx. 300g of cherry tomatoes
  • salt
  • Oil
  • fresh basil to serve
Method:
1. Asparagus ends (there can also be asparagus without ends, the sauce will be smoother) cook until soft in a little water - 1 cm above the vegetables.
2. Remove from the burner and mix with cream to a smooth sauce - can be rubbed through a sieve.
3. Season to taste with salt, pepper and plenty of dried garlic.
4. Cook the pasta according to the instructions on the package.
5. Drain and stir in the fresh spinach leaves and asparagus sauce - you can add a little pasta cooking water.
6. Sprinkle the cherry tomatoes with oil, salt and bake at 180 ° C for 10-13 minutes - add to the pasta at the end.
7. Sprinkle everything with fresh basil.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...