Ostatnie szparagi znikają ze sklepowych skrzynek.
To dobry czas, by wykorzystać je do ostatniego ogonka i móc nacieszyć podniebienie smakiem tych smukłych piękności.
Zapraszam zatem na kolejny pyszny makaron ze szparagowym tłem!
Kremowy sos ze szparagowych ogonków to kolejny pomysł na wykorzystanie odcinanych końcówek szparagów w kuchni.
Gotowane do miękkości w niewielkiej ilości wody i zmiksowane ze śmietanką stają się aromatycznym i gęstym sosem, który pysznie otula makaronowe kształty.
Taki sos można przetrzeć przez sitko, żeby był gładki ale ja tego nie zrobiłam, a niewielkie włókna z końcówek szparagów, które zostały drobno zmiksowane, nie przeszkadzają podczas nawijania tej pyszności na widelce :)
Do tego czosnek, liście świeżego szpinaku, które pysznie omdlewają w gorących objęciach makaronu i korale pieczonych pomidorków koktajlowych, dodających całości niemałej słodyczy.
Tak powstaje makaron zwieńczający szparagowy sezon, wykorzystując te zielone piękności po sam ogonek ;)
Oczywiście zamiast końcówek szparagów możecie wykorzystać ich miękkie części, wtedy sos z pewnością będzie gładszy i bardziej kremowy.
Wielbicieli szparagowych ogonków zapraszam również na zupę krem z miętą i migdałami, a jeżeli jesteście ciekawi co zrobiłam z głównej części szparagów z tego pęczka poza cytrynowym spaghetti, to nie wyłączajcie odbiorników, bo summer rolls z kurczakiem i szparagami nadchodzą! :)
Sos z końcówek szparagów i makaron ze szpinakiem i pomidorkami
Potrzebujesz:
Na sos:
- końcówki szparagów z 1 pęczka
- 100ml śmietanki 30%
- woda
- sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
- ulubiony makaron
- 3 garści świeżego szpinaku
- ok. 300g pomidorków koktajlowych
- sól
- olej
- świeża bazylia do podania
1. Końcówki szparagów (mogą też być szparagi bez końcówek, będzie gładszy sos) ugotuj do miękkości w małej ilości wody - 1cm ponad warzywa.
2. Zdejmij z palnika i zmiksuj ze śmietanką na gładki sos - można przetrzeć przez sitko.
3. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sporą ilością suszonego czosnku.
4. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
5. Odcedź i wmieszaj liście świeżego szpinaku i szparagowy sos - można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu.
6. Pomidorki koktajlowe skrop olejem, posól i piecz w 180*C przez 10-13min - dodaj na koniec do makaronu.
7. Całość posyp świeżą bazylią.
- asparagus tips from 1 bunch
- 100ml of cream 30%
- water
- salt, pepper, garlic granulated to taste
- favorite pasta
- 3 handfuls of fresh spinach
- approx. 300g of cherry tomatoes
- salt
- Oil
- fresh basil to serve
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz