środa, 31 sierpnia 2022

Domowa tortilla i słoneczne wrapy z kurczakiem

Gdy rozpoczynałam pisanie tego posta, sierpień nawlekał na nitkę kolejne korale upalnych dni, a słońce nakładało na skórę kolejną warstwę swoich pocałunków.
Dziś, gdy go kończę w powietrzu unosi się zapach ulewnych, letnich deszczy, lżejszego powietrza, które pozwalają bez strachu przed roztopieniem uruchomić piekarniki i odpalić patelnie ;)
Kładę dziś zatem na blogowym stole pyszne tortille, które przygotujecie tylko z 2 składników, i w które zawiniecie wszystkie najpiękniejsze wspomnienia wakacji.
Do tego słoneczne dodatki pod postacią kurczaka w wędzonej papryce, soczyste plastry cukinii i porcja chrupiącej surówki Colesław w grodowej odsłonie.
Tak powstają domowe wrapy pełne ostatnich promieni słońca, wspaniale uzupełniających się smaków i różnorodnych tekstur, które uprzyjemnią niejedno popołudnie na wspólnym składaniu pysznych i sycących przekąsek przy wakacyjnych wspominkach.
Ale żeby koniec wakacji nie był taki smutny, to te wypełnione po brzegi dobrocią wrapy świetnie sprawdzą się także na pikniki w nitkach babiego lata, jesiennych liściach i nawet na drugie śniadanie do szkoły, czy pracy ;)
Dodam jeszcze, że te dwuskładnikowe tortille owsiane zachowują świeżość do 4 dni i można je napełnić, czym tylko macie ochotę!
Chodźcie! Zabawmy się smakiem!







































Domowa tortilla z kurczakiem i cukinią
Potrzebujesz:
Tortilla:
  • 1,5 szklanki owsianych płatków górskich
  • 1 szklanka wody
Kurczak:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 szczypty curry w proszku
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2-3 łyżki oleju
Colesław ogrodowy
  • ok. 200g białej kapusty
  • 1 średnia marchewka
  • 3 rzodkiewki
  • 1 ogórek gruntowy
  • łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • sól i sok z cytryny do smaku
Do tego:
  • 1/2 młodej cukinii
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • liście świeżego szpinaku
  • pomidor
  • świeży ogórek
Sposób przyrządzenia:
1. Płatki owsiane zalej wodą i odstaw na 1h.
2. Po tym czasie zmiksuj całość blenderem na gładko.
3. Smaż tortille jak naleśniki na suchej patelni z obu stron.

Kurczak:
1. Kurczaka pokrój w poprzek w wąskie paseczki o grubości 1-2cm.
2. Zamarynuj w przyprawach i oleju przez 30min.
3. Usmaż.

Colesław ogrodowy:
1. Kapustę posiekaj i oprósz solą.
2. Dodaj startą na drobnych oczkach marchewkę i starte na grubych oczkach rzodkiewki i ogórka.
3. Wymieszaj całość z majonezem, chrzanem i koperkiem i dopraw sokiem z cytryny i solą do smaku.

Do tego:
1. Cukinię i cebulę pokrój w plasterki i usmaż do miękkości na odrobinie oleju doprawiając solą i pieprzem.
2. Zawijaj wszystkie dodatki w gotowe tortille wraz ze świeżymi listkami szpinaku, pomidorem i ogórkiem!

Smacznego!








































Homemade tortilla with chicken and zucchini
Ingredients:
Tortilla:
  • 1.5 cups of oatmeal flakes
  • 1 cup of water
Chicken:
  • 1 chicken breast
  • 1 teaspoon of sweet ground smoked paprika
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of pepper
  • 2 pinches of curry powder
  • 1/3 teaspoon of dried thyme
  • 2-3 tablespoons of oil
Garden Coleslaw
  • about 200g of white cabbage
  • 1 medium carrot
  • 3 radishes
  • 1 ground cucumber
  • 1 tablespoon chopped dill
  • 2 tablespoons of mayonnaise
  • 2 teaspoons of horseradish
  • salt and lemon juice to taste
Additionally:
  • 1/2 young zucchini
  • 1 large onion
  • salt and pepper to taste
  • fresh spinach leaves
  • tomato
  • fresh cucumber
Method:
1. Pour oatmeal with water and set aside for 1 hour.
2. After this time, blend everything with a blender until smooth.
3. Fry the tortillas like pancakes in a dry frying pan on both sides.

Chicken:
1. Cut the chicken crosswise into narrow strips, 1-2 cm thick.
2. Marinate in spices and oil for 30 minutes.
3. Fry.

Garden Coleslaw:
1. Chop the cabbage and sprinkle with salt.
2. Add the finely grated carrots and the coarse-meshed radishes and cucumbers.
3. Mix everything with mayonnaise, horseradish and dill and season with lemon juice and salt to taste.

Additionally:
1. Slice the zucchini and onion and fry in a little oil until soft, seasoning with salt and pepper.
2. Wrap all the toppings in ready-made tortillas along with fresh spinach leaves, tomato and cucumber!

Enjoy!





3 komentarze:

  1. Ile wychodzi naleśnikow z tych proporcji ? I czy można użyć błyskawicznych ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość zależy od wielkości naleśników, jakie się smaży i ich grubości. Ja małych usmażyłam około 8 szt. Można użyć płatków błyskawicznych, chociaż ja zdecydowanie rekomenduję górskie :)

      Usuń
    2. Super! Dziękuję

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...