czwartek, 4 sierpnia 2022

Sernik bounty na zimno z malinami

Zapraszam Was dzisiaj na sierpniowy deser pod postacią sernika kokosowego na zimno - idealny na lato!
Zainspirowana wypatrzonym w internetowych czeluściach ciastem, które znajdziecie tutaj [klik ->] Sernik Bounty bez pieczenia, przygotowałam serową masę z wiórkami zagotowanymi w mleku kokosowym, dzięki czemu nabierają tekstury łudząco podobnej do batonika Bounty, którym było inspirowane ciasto i którego jestem ogromną fanką.
Od siebie dodałam świeże maliny, które mają teraz swój czas i świetnie rozjaśniają smak sernika oraz polewę z ciemnej czekolady, chociaż każdy rodzaj czekolady się tu sprawdzi.
Sernik wyszedł przepyszny!
Lekki, mocno kokosowy z dekadencką ciemną czekoladą i rześkimi malinami w masie sernika oraz w zwieńczeniu.
Każdy kęs to kremowa eksplozja letniej rozkoszy z malinowym chruśniakiem w tle, której nie można się oprzeć ♥
To pyszny i prosty sposób na letni deser ale też zaserwowanie sobie i ulubionym ludziom aksamitnej pyszności w pięknym wydaniu :)
Jeżeli zatem szukacie pomysłu na weekendowe ciasto, to to jest właściwy adres!
Koniecznie też zajrzycie do przepisów ze strony ania-gotuje.pl, gdzie z pewnością znajdziecie coś dla siebie ;)























Sernik Bounty na zimno z malinami
na małą tortownicę
Potrzebujesz:
Spód:

  • 100g herbatników maślanych
  • 30g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki wiórków koksowych
Masa serowa:
  • 100g wiórków kokosowych
  • 200ml mleczka kokosowego
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 500g zmielonego twarogu półtłustego
  • 100g mascarpone lub kremowego twarożku
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki ciepłej (nie gorącej) wody
  • 150-200g świeżych malin + do ozdoby
Polewa

  • 50g ciemnej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki mleka (lub więcej)
Sposób przyrządzenia
Spód:
1. Herbatniki zmiksuj lub pokrusz na proszek i wymieszaj z wiórkami oraz roztopionym masłem do konsystencji mokrego piasku.
2. Tortownicę wyłóż ciasteczkową masą - dokładnie wyrównaj i dociśnij np.: przy pomocy dna szklanki (możesz wyłożyć tylko spód lub też boki do połowy wysokości tortownicy).
3. Włóż do lodówki na 20min.

Masa serowa:
1. Podgrzej mleko kokosowe z wiórkami kokosowymi i cukrem do momentu, aż masa lekko zgęstnieje.
2. Do miksera włóż twaróg z mascarpone i zmiksuj na jednolitą masę.
3. Dodaj masę kokosową i ponownie zmiksuj.
4. W ciepłej wodzie rozpuść żelatynę i dodaj do masy serowej - dokładnie połącz.
5. Wylej 1/3 masy serowej na spód z ciasteczek, następnie ułóż połowę malin na całej powierzchni, zalej kolejną 1/3 warstwą masy serowej, wyłóż resztę malin i przykryj ostatnią warstwą serową.
6. Odstaw do lodówki na minimum 2h.

Polewa:
1. Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej.
2. Zdejmij z palnika i wymieszaj dokładnie z mlekiem (możesz dodać go więcej, jeśli chcesz aby polewa była bardziej płynna).
3. Wylej polewę na schodzony sernik i ozdabiaj świeżymi malinami.

Smacznego!







































No bake Bounty cheesecake with raspberries
for a small springform cake tin
Ingredients
Bottom:
  • 100g of butter biscuits
  • 30g of melted butter
  • 2 teaspoons of coconut shavings
Cheese weight: 
  • 100g shredded coconut 
  • 200ml of coconut milk
  • 4 heaped tablespoons of sugar
  • 500g of ground semi-skimmed cottage cheese
  • 100g of mascarpone or cream cheese
  • 1 teaspoon of gelatin
  • 3 tablespoons of warm (not hot) water
  • 150-200g of fresh raspberries + for decoration
Icing
  • 50g of dark chocolate
  • 1 teaspoon of butter
  • 3 tablespoons of milk (or more)
Method
Bottom:
1. Blend the biscuits or crush them into a powder and mix with the coconut and melted butter to the consistency of wet sand.
2. Line the cake tin with the cookie mass - carefully align and press it down, eg. with the bottom of the glass (you can put only the bottom or the sides to half the height of the cake tin).
3. Put in the fridge for 20 minutes.

Cheese mass:
1. Heat the coconut milk with coconut shreads and sugar until the mass is slightly thickened.
2. Put the mascarpone and cottage cheese into a blender and blend until smooth.
3. Add the coconut mass and blend again.
4. Dissolve the gelatin in warm water and add to the cheese mass - combine thoroughly.
5. Pour 1/3 of the cheese mass onto the bottom of the biscuits, then place half of the raspberries over the entire surface, pour another 1/3 of the cheese mass, add the rest of the raspberries and cover with the last layer of cheese mass.
6. Set aside in the refrigerator for a minimum of 2 hours.

Glaze:
1. Melt the chocolate and butter in a water bath.
2. Remove from the burner and mix thoroughly with milk (you can add more if you want the glaze to be more liquid).
3. Pour the glaze over the cooled cheesecake and decorate with fresh raspberries.


Enjoy!


































2 komentarze:

  1. Wow, ale pyszne i apetyczne ciasto. Aż ślinka leci na sam widok :-). Pozdrawiam serdecznie Jola.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i bardzo zachęcam do spróbowania! :) Uściski ze słonecznej kuchni!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...