sobota, 20 sierpnia 2022

Soczyste cynamonki borówkowe

Doprawdy nie wiem jak niektórym wychodzą takie równiusieńkie cynamonki, symetryczne ślimaczki...mi się jeszcze to nie udało ani razu :)
Zapraszam zatem na pokrętne, rustykalne i absolutnie przepyszne cynamonowe bułeczki w letniej wersji!
Oto między puchatym ciastem drożdżowym kryją się soczyste, fioletowe wstęgi borówkowej rozkoszy, której zdarza się wystrzelić między zębami odrobiną soku ♥
Do tego równie soczysta i owocowa polewa borówkowa z miodem i odrobiną kremowego serka, która otula bułeczki sierpniową rozkoszą, pozostawiając w kącikach ust i na języku fioletowe dobro.
Pyszne, puchate i pełne smaku wypełniają dom przytulnym zapachem drugiej połowy lata.
Borówki są bardzo bogate w pektyny, które są naturalnym zagęstnikiem, uwalniającym się najbardziej po zmiksowaniu, dlatego nie zdziwcie się, jeśli polewa po wyjęciu z lodówki będzie miała konsystencję jogurtu greckiego lub sztywnego musu.
Samo ciasto drożdżowe nie zawiera jajek, zatem zamieniając masło i mleko na wersję roślinną, możecie uczynić je zupełnie wegańskim :)
Nastawiajcie zatem drożdżowe i chwytajcie borówki, niech to będzie słodki weekend!
(I niech w końcu spadnie deszcz!)







































Soczyste cynamonki borówkowe 
Potrzebujesz:

Na ciasto drożdżowe
  • 25g świeżych drożdży / 7g suszonych
  • 250ml letniego mleka
  • 50g cukru
  • 415g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 100g masła w temperaturze pokojowej
Nadzienie:
  • 1,5 szklanki borówek amerykańskich
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
Polewa:
  • 0,5 szklanki borówek amerykańskich
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżka serka kremowego lub mascarpone (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. W misce: drożdże z cukrem rozpuść w letnim mleku do całkowitego połączenia.
2. Dodaj mąkę, sól i cynamon i zacznij wyrabiać ciasto.
3. Dodaj masło i zagniataj do momentu uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.
4. Odstaw miskę z ciastem pod przykryciem do wyrastania na 45min.
5. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 20cm x 40cm.
6. Posmaruj powierzchnię równomiernie nadzieniem borówkowym i zwiń roladę wzdłuż dłuższego boku.
7. Pokrój na plastry grubości ok. 2-3cm i 
układaj bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw na 20min. do wyrośnięcia.
8. Piecz w 180*C przez 20-25min.
9. Podawaj z borówkową polewą.

Nadzienie:
1. Zmiksuj lekko borówki z cukrem tak, aby gdzieniegdzie pozostały kawałki owoców.
2. Wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną bardzo dokładnie. 

Polewa:
1. Zmiksuj na gładko wszystkie składniki.

Smacznego!









































Juicy blueberry cinnamon rolls
Ingredients:
For yeast dough
  • 25g fresh yeast / 7g dried
  • 250ml of lukewarm milk
  • 50g of sugar
  • 415g of wheat flour
  • 2 teaspoons of ground cinnamon
  • pinch of salt
  • 100g of butter at room temperature
Filling:
  • 1.5 cups of blueberries
  • 1 tablespoon of sugar
  • 1 tablespoon potato starch
Icing:
  • 0.5 cups of blueberries
  • 1 teaspoon of honey
  • 1 teaspoon lemon juice
  • 1 heaped tablespoon of cream cheese or mascarpone (optional)
Method:
1. In a bowl: dissolve yeast with sugar in lukewarm milk until completely combined.
2. Add the flour, salt and cinnamon and start kneading the dough.
3. Add the butter and knead until the dough is uniform and smooth.
4. Set the bowl with the dough to rise for 45 minutes, covered.
5. Place the dough on a floured surface and roll it out into a rectangle measuring approx. 20cm x 40cm.
6. Brush the surface evenly with the blueberry filling and roll the roll along the long side.
7. Cut into slices about 2-3 cm thick and place the buns on a baking sheet lined with baking paper, and set aside for 20 minutes. to grow.
8. Bake at 180 * C for 20-25 minutes.
9. Serve with the blueberry topping.

Filling:
1. Lighly blend the blueberries with the sugar so that there are pieces of fruit left and right here and there.
2. Add potato starch and mix well until combined. 

Icing:
1. Blend all ingredients until smooth.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...