piątek, 14 października 2022

Pieczone klopsiki rybne na warzywach

Jeżeli szukacie pomysłu na rybę lub na niewielką ilość ryby, która miałaby nakarmić więcej osób, albo też po prostu na pyszny obiad, to to jest właściwy adres :)
Przed Państwem pieczone klopsiki rybne moszczące się na pierzynce z  soczystych warzyw.
Aromatyczne i absolutnie przepyszne z pewnością zaskarbią sobie niejedno podniebienie.
Jednorodna i delikatna tekstura klopsików na pewno przypadnie do gustu także najmłodszym, a słodycz pieczonych pomidorów, papryki i cukini dopełni całości.
Do tego jeszcze trochę maleńkich ale jakże charakternych kaparów wzbgacających smak swoją kwaskowatą słonością, która wspaniale odnajduje się w towarzystwie ryby.
Choć lista składników może wydawać się długa, to w rzeczywistości jest to bardzo proste i łatwe w przygotowaniu danie, które przyjemnie połaskocze Wasze podniebienie.
A zatem, miksujcie rybę i krójcie warzywa, niech to będzie pyszny koniec tygodnia! :)























Pieczone klopsiki rybne na warzywach
Potrzebujesz:

Klopsiki

  • ok. 400g fileta z łososia / białej ryby
  • 1 kajzerka 
  • 50ml mleka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • szczypta suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Warzywa:
  • 2 papryki
  • 1/2 cukini
  • 3 mięsiste pomidory
  • 1 mniejsza cebula
  • 1 duża łyżka kaparów
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku / 3 gałązki świeżego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki wody
Sposób przyrządzenia:
Klopsiki
1. Wszystkie składniki umieść w robocie kuchennym i zmiksuj na jednolitą masę, lub zmiel w maszynce rybę z bułką i dodaj resztę posiekanych składników i połącz.
2. Formuj klopsiki wielkości piłeczki pinpongowej i układaj na warzywach (jeżeli masa jest zbyt luźna, dodaj bułkę tartą).
3. Piecz w 180*C przez 40-50min pod przykryciem. Zdejmij pokrywkę na 10 min. przed końcem pieczenia.

Warzywa
1. Paprykę poktój w paseczki, cukinię i cebulę w półplasterki, a pomidory w większą kostkę.
2. Wszystkie warzywa przełóż do nczynia żaroodpornego, polej oliwą i dodaj przyprawy oraz kapary i wymieszaj.

Smacznego!










































Baked fish meatballs with vegetables
Ingredients:
Fishballs
  • approx. 400g salmon fillet / white fish
  • 1 Kaiser roll
  • 50ml of milk
  • 1 onion
  • 2-3 cloves of garlic
  • 1 tablespoon of chopped parsley
  • 1 egg
  • a pinch of dried thyme
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of pepper
Vegetables:
  • 2 bell peppers
  • 1/2 zucchini
  • 3 fleshy tomatoes
  • 1 smaller onion
  • 1 large spoon of capers
  • 3 tablespoons of olive oil
  • 1/2 teaspoon of sweet ground paprika
  • 1/2 teaspoon garlic powder
  • 1/3 teaspoon dried thyme / 3 sprigs fresh thyme
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1/3 teaspoon of pepper
  • 1/4 cup of water
Method
Fishballs
1. Place all ingredients in a food processor and blend until smooth, or grind the fish and bread in a food processor and add the rest of the chopped ingredients and combine.
2. Form meatballs the size of a pinpong ball and place them over the vegetables (if the fish mass is too loose, you can add some bread crumbs).
3. Bake at 180 * C for 40-50 minutes, covered. Remove the lid for 10 minutes before the end of baking.

Vegetables
1. Cut the peppers into strips, the zucchini and onions into half-slices, and the tomatoes into larger cubes.
2. Put all vegetables into a baking dish, pour olive oil and add spices and capers and mix.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...