Jeżeli szukacie pomysłu na rybę lub na niewielką ilość ryby, która miałaby nakarmić więcej osób, albo też po prostu na pyszny obiad, to to jest właściwy adres :)
Przed Państwem pieczone klopsiki rybne moszczące się na pierzynce z soczystych warzyw.
Aromatyczne i absolutnie przepyszne z pewnością zaskarbią sobie niejedno podniebienie.
Jednorodna i delikatna tekstura klopsików na pewno przypadnie do gustu także najmłodszym, a słodycz pieczonych pomidorów, papryki i cukini dopełni całości.
Do tego jeszcze trochę maleńkich ale jakże charakternych kaparów wzbgacających smak swoją kwaskowatą słonością, która wspaniale odnajduje się w towarzystwie ryby.
Choć lista składników może wydawać się długa, to w rzeczywistości jest to bardzo proste i łatwe w przygotowaniu danie, które przyjemnie połaskocze Wasze podniebienie.
A zatem, miksujcie rybę i krójcie warzywa, niech to będzie pyszny koniec tygodnia! :)
Pieczone klopsiki rybne na warzywach
Potrzebujesz:
Klopsiki
- ok. 400g fileta z łososia / białej ryby
- 1 kajzerka
- 50ml mleka
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- szczypta suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 papryki
- 1/2 cukini
- 3 mięsiste pomidory
- 1 mniejsza cebula
- 1 duża łyżka kaparów
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku / 3 gałązki świeżego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/4 szklanki wody
Klopsiki
1. Wszystkie składniki umieść w robocie kuchennym i zmiksuj na jednolitą masę, lub zmiel w maszynce rybę z bułką i dodaj resztę posiekanych składników i połącz.
- approx. 400g salmon fillet / white fish
- 1 Kaiser roll
- 50ml of milk
- 1 onion
- 2-3 cloves of garlic
- 1 tablespoon of chopped parsley
- 1 egg
- a pinch of dried thyme
- 1/2 teaspoon of salt
- 1/2 teaspoon of pepper
- 2 bell peppers
- 1/2 zucchini
- 3 fleshy tomatoes
- 1 smaller onion
- 1 large spoon of capers
- 3 tablespoons of olive oil
- 1/2 teaspoon of sweet ground paprika
- 1/2 teaspoon garlic powder
- 1/3 teaspoon dried thyme / 3 sprigs fresh thyme
- 1/2 teaspoon of salt
- 1/3 teaspoon of pepper
- 1/4 cup of water
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz