piątek, 21 października 2022

Prosta sałatka z pieczoną dynią i kuskusem

Pozostając w dyniowym klimacie, który jest jednym z moich ulubionych, zapraszam dziś na wielką miskę pełną gorącej sałatki.
Jasne koraliki perłowego kuskusu stanowią ciepła i pyszną bazę razem z jej krągłością dynią, która upiekła obtoczona w aromatycznych i rozgrzewających przyprawach.
Do tego słodkie kawałeczki suszonej żurawiny, chrupiące pestki dyni i słoniecznika, solidna porcja zieleniny i pyszny dressing, który spaja smaki w jedno.
Idealna na gorąco i równie pyszna, gdy ostygnie.
Sprawdzi się na obiad i kolację, do szkoły, pracy i na biwak.
Tą pyszną i sycącą sałatkę przygotujecie w kilka chwil, chyba, że w trakcie, jak ja, rozbijecie całą butelkę oleju na śroku kuchni...wtedy przygotowanie przedłużają się o  doprowadzenie podłogi do stanu użytkowania oraz uważność, żeby dokończyć samemu będąc w jednym kawałku ;)
Gdy za oknem złoci się cała okolica, złocą się też zawartości talerzy i misek, zatem serdecznie polecam zaserwować sobie tę pyszną sałatkę środka jesieni o równie złocistym smaku ♥ 








































Ciepła sałatka z pieczoną dynią
Potrzebujesz
Pieczona dynia:
  • ok. 250-300g dyni Hokkaido lub piżmowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu i mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
Sałatka:
  • 1 szklanka suchego kuskusu perłowego
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • po 1 łyżce nasion słonecznika i pestek dyni
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Pieczona dynia:
1. Dynię (obierz ze skórki jeśli używasz dyni piżmowej) pokrój w kostkę wielkości kęsa i wymieszaj dokładnie z przyprawami i olejem.
2. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 180*C przez 20min.

Sałatka:
1. Ugotuj kuskus perłowy na sypko (na szklankę kuskusu / 1,5 szklanki osolonej wody).
2. Suszoną żurawinę lekko posiekaj.
3. Pestki słonecznika i dyni upraż na suchej patelni.
4. W miseczce wymieszaj oliwę z musztardą, sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem.
5. Połącz w misce kaszę z żurawiną, natką pietruszki, prażonymi nasionami i dressingiem, następnie dodaj pieczoną dynię.

Smacznego!








Baked pumpkin warm salad
Ingredients
Roasted pumpkin:
  • approx. 250-300g Hokkaido or butternut squash
  • 2 tablespoons of oil
  • 1/3 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon granulated garlic
  • 1/2 teaspoon of sweet smoked paprika
  • 1/3 teaspoon of black pepper and ground cumin
  • 1/4 teaspoon of ground cinnamon
Salad:
  • 1 cup dry pearl couscous
  • 1 tablespoon of dried cranberries
  • 1 heaped tablespoon of chopped parsley
  • 1/2 teaspoon of sarepian mustard
  • 1/2 lemon juice
  • 1/2 teaspoon of honey
  • 2 tablespoons of olive oil
  • 1 tablespoon of sunflower seeds and pumpkin seeds
  • salt and pepper to taste
Method:
Roasted pumpkin:
1. Pumpkin (peel if using butternut squash), cut into bite-sized cubes and mix thoroughly with spices and oil.
2. Put on a baking sheet lined with baking paper and bake at 180 * C for 20 minutes.

Salad:
1. Boil the pearl couscous loose (for a glass of couscous / 1.5 cups of salted water).
2. Lightly chop the dried cranberries.
3. Roast sunflower and pumpkin seeds in a dry frying pan.
4. In a bowl, combine the olive oil, mustard, lemon juice, honey, salt and pepper.
5. Combine the groats with cranberries, parsley, roasted seeds and dressing in a bowl, then add the roasted pumpkin.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...