Pozostając w dyniowym klimacie, który jest jednym z moich ulubionych, zapraszam dziś na wielką miskę pełną gorącej sałatki.
Jasne koraliki perłowego kuskusu stanowią ciepła i pyszną bazę razem z jej krągłością dynią, która upiekła obtoczona w aromatycznych i rozgrzewających przyprawach.
Jasne koraliki perłowego kuskusu stanowią ciepła i pyszną bazę razem z jej krągłością dynią, która upiekła obtoczona w aromatycznych i rozgrzewających przyprawach.
Do tego słodkie kawałeczki suszonej żurawiny, chrupiące pestki dyni i słoniecznika, solidna porcja zieleniny i pyszny dressing, który spaja smaki w jedno.
Idealna na gorąco i równie pyszna, gdy ostygnie.
Sprawdzi się na obiad i kolację, do szkoły, pracy i na biwak.
Tą pyszną i sycącą sałatkę przygotujecie w kilka chwil, chyba, że w trakcie, jak ja, rozbijecie całą butelkę oleju na śroku kuchni...wtedy przygotowanie przedłużają się o doprowadzenie podłogi do stanu użytkowania oraz uważność, żeby dokończyć samemu będąc w jednym kawałku ;)
Gdy za oknem złoci się cała okolica, złocą się też zawartości talerzy i misek, zatem serdecznie polecam zaserwować sobie tę pyszną sałatkę środka jesieni o równie złocistym smaku ♥
Idealna na gorąco i równie pyszna, gdy ostygnie.
Sprawdzi się na obiad i kolację, do szkoły, pracy i na biwak.
Tą pyszną i sycącą sałatkę przygotujecie w kilka chwil, chyba, że w trakcie, jak ja, rozbijecie całą butelkę oleju na śroku kuchni...wtedy przygotowanie przedłużają się o doprowadzenie podłogi do stanu użytkowania oraz uważność, żeby dokończyć samemu będąc w jednym kawałku ;)
Gdy za oknem złoci się cała okolica, złocą się też zawartości talerzy i misek, zatem serdecznie polecam zaserwować sobie tę pyszną sałatkę środka jesieni o równie złocistym smaku ♥
Ciepła sałatka z pieczoną dynią
Potrzebujesz
Pieczona dynia:
Pieczona dynia:
- ok. 250-300g dyni Hokkaido lub piżmowej
- 2 łyżki oleju
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu i mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
Sałatka:
- 1 szklanka suchego kuskusu perłowego
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki oliwy
- po 1 łyżce nasion słonecznika i pestek dyni
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Pieczona dynia:
1. Dynię (obierz ze skórki jeśli używasz dyni piżmowej) pokrój w kostkę wielkości kęsa i wymieszaj dokładnie z przyprawami i olejem.
2. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 180*C przez 20min.
Pieczona dynia:
1. Dynię (obierz ze skórki jeśli używasz dyni piżmowej) pokrój w kostkę wielkości kęsa i wymieszaj dokładnie z przyprawami i olejem.
2. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 180*C przez 20min.
Sałatka:
1. Ugotuj kuskus perłowy na sypko (na szklankę kuskusu / 1,5 szklanki osolonej wody).
1. Ugotuj kuskus perłowy na sypko (na szklankę kuskusu / 1,5 szklanki osolonej wody).
2. Suszoną żurawinę lekko posiekaj.
3. Pestki słonecznika i dyni upraż na suchej patelni.
4. W miseczce wymieszaj oliwę z musztardą, sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem.
5. Połącz w misce kaszę z żurawiną, natką pietruszki, prażonymi nasionami i dressingiem, następnie dodaj pieczoną dynię.
Smacznego!
Baked pumpkin warm salad
Ingredients
Roasted pumpkin:
- approx. 250-300g Hokkaido or butternut squash
- 2 tablespoons of oil
- 1/3 teaspoon of salt
- 1/2 teaspoon granulated garlic
- 1/2 teaspoon of sweet smoked paprika
- 1/3 teaspoon of black pepper and ground cumin
- 1/4 teaspoon of ground cinnamon
Salad:
- 1 cup dry pearl couscous
- 1 tablespoon of dried cranberries
- 1 heaped tablespoon of chopped parsley
- 1/2 teaspoon of sarepian mustard
- 1/2 lemon juice
- 1/2 teaspoon of honey
- 2 tablespoons of olive oil
- 1 tablespoon of sunflower seeds and pumpkin seeds
- salt and pepper to taste
Method:
Roasted pumpkin:
1. Pumpkin (peel if using butternut squash), cut into bite-sized cubes and mix thoroughly with spices and oil.
2. Put on a baking sheet lined with baking paper and bake at 180 * C for 20 minutes.
Salad:
1. Boil the pearl couscous loose (for a glass of couscous / 1.5 cups of salted water).
2. Lightly chop the dried cranberries.
3. Roast sunflower and pumpkin seeds in a dry frying pan.
4. In a bowl, combine the olive oil, mustard, lemon juice, honey, salt and pepper.
5. Combine the groats with cranberries, parsley, roasted seeds and dressing in a bowl, then add the roasted pumpkin.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz