Jednak wyrób domowego chleba na zakwasie ma też swoją mniej jasną stronę, którą jest wyrzucanie sporej ilości zakwasu przed jego karmieniem po drzemce w lodówce.
Przykro mi było wyrzucać, bądź co bądź dobrą mąkę, która mogłaby sie jeszcze przecież przysłużyć niejednemu zachwytowi podniebienia, dlatego postanowiłam zgłębić temat odrzucanego zakwasu i przychodzę dziś z najlepszymi pankejkami, jakie udało mi się zrobić!
Puszyste i lekkie jak piórko, a do tego przygotujecie je w mgnieniu oka, serwując z ulubionymi dodatkami (mogą być słodkie lub słone).
Ja swoje pankejki podałam z bryndzą i owocami, a całość polałam miodem i dorzuciłam garść pestek i suszonej żurawiny.
I chociaż jestem zwolenniczką słonych śniadań, to była prawdziwa śniadaniowa uczta końca października! :D
To pyszny sposób na smakowite śniadanie lub lunch, który powstaje z zakwasu pełnego dobrych bakterii, które normalnie trafiłyby do kosza, pociągając za sobą trochę grosza, za który kupiliśmy mąkę.
Tyle korzyści i jeszcze więcej smaku!
Zatem jeżeli zostało Wam trochę zakwasu po pieczeniu pachnących bochenków, to zachęcam ogromnie do wykorzystania jego reszty w pyszny sposób, a jeśli macie ochotę spróbować swoich sił w pieczeniu samego chleba, to koniecznie sprawdźcie przepis na najprostszy chleb nocny na zakwasie :)
Pancakes na zakwasie chlebowym
Potrzebujesz:
- 200g aktywnego zakwasu chlebowego
- 100ml mleka
- 100g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50ml oleju
Sposób przyrządzenia:
1. Wszystkie składniki wymieszaj do całkowitego połączenia.
2. Smaż pankejki na niewielkiej ilości oleju.
3. Podawaj na słodko lub słono z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Sourdough pancakes
Ingredients:
- 200g of active sourdough
- 100ml of milk
- 100g of wheat flour
- 2 eggs
- 1 teaspoon of sugar
- 1/2 teaspoon of baking soda
- 50ml of oil
Method:
1. Mix all ingredients until completely combined.
2. Fry the pancakes in a little oil.
3. Serve with your favorite sweet or salty toppings.
Enjoy!
Śniadanie pierwsza klasa. Bardzo podoba mi się filiżanka.
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :) a filiżanka jest z pracowni Oli Jaguś, którą też serdecznie polecam! ♥ https://olajagus.pl/
Usuń