wtorek, 20 grudnia 2022

Popękane piernikowe ciasteczka

W tym roku tak długo zbierałam się do nastawienia Staropolskiego piernika dojrzewającego, aż minął mi ostatni możliwy termin, żeby ciasto mogło się udać.
Zatem odpuszczam tę część, w zamian postawię na stole Ekspresowy piernik francuski i miskę tych przepysznych popękanych ciasteczek piernikowych, które zachwycają zimowym klimatem :)
Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku wprost rozpływają się w ustach!
Będą tak pysznym smakołykiem na światecznym stole, jak i nocnym poczęstunkiem dla brodatego brzuchacza w czerwonym skafandrze, wślizgującego się do domostw tej wyjątkowej nocy.
Do tego jeszcze kubek ciepłego mleka lub kakao...takiemu zestawowi nikt się nie oprze!
Zatem jeżeli brakuje Wam jeszcze jakiegoś pomysłu na małą pierniczkową słodkość lub tak, jak ja nie zdążyliście z większym wypiekiem, serdecznie polecam te popękane ciastka, które prawdę mówiąc do sesji zdjeciowej popękały nieco mniej...ale w smaku nie straciły nawet szczypty magii.
Proste, pyszne, mocno korzenne i pełne aromatycznej przytulności, której nigdy za wiele podczas zimowych dni :)























Popękane ciasteczka piernikowe
na 35-40 szt.
Potrzebujesz:

  • 375g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 100g brązowego cukru
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 170g zimnego masła
  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • 2 łyżki mleka
Do tego:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Sposób przyrządzenia:
1. W misce połączyć wszystkie suche składniki z masłem i zagniatać do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
2. Dodaj miód i mleko i miksuj do całkowitego połączenia.
3. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2h lub na całą noc.
4. Ze schłodzonej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze, mocno obtocz w cukrze pudrze i układaj w większych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piecz w 180*C przez 12min. - grzanie góra dół. Jeśli ciasteczka są mniejsze, piecz krócej (ok.9 min) 
6. Ciasteczka odstaw do całkowitego wystudzenia (dzięki temu staną się chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku).

Smacznego!







Cracked gingerbread cookies
for 35-40 pcs.
Ingredients:
  • 375 g of wheat flour
  • 3 teaspoons ground cinnamon
  • 2 teaspoons of ground ginger
  • 1 teaspoon of ground cloves
  • 1/2 teaspoon ground nutmeg
  • 100g of brown sugar
  • 3/4 teaspoon of baking soda
  • 170 g of cold butter
  • 3/4 cup of liquid honey
  • 2 tablespoons of milk
Additionally:
  • 1/2 cup powdered sugar
Method:
1. In a bowl, combine all dry ingredients with butter and knead until you get the consistency of wet sand.
2. Add honey and milk and mix until completely combined.
3. Wrap the dough in cling film and put it in the fridge for at least 2 hours or overnight.
4. Form balls the size of a walnut or smaller from the cooled mass, coat them firmly in powdered sugar and place them spaced apart on a baking tray lined with baking paper.
5. Bake at 180*C for 12 minutes. - heating up and down. If the cookies are smaller, bake for a shorter time (approx. 9 minutes)
6. Let the cookies cool down completely (this will make them crispy on the outside and soft on the inside).

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...