Pomyślałam sobie wtedy, że jesteśmy absolutnymi mistrzami w robieniu wszelkich przetworów i suszeniu żywności.
Każdego roku nasze domy wypełniają się bulgoczącymi garnkami, by za chwilę zapełnić półki w spiżarkach i piwnicach słoikami z samymi wspaniałościami.
Dżemy, konfitury, kiszonki, pikle, sałatki w słoikach...
Do tego pojemniki z suszonymi ziołami i owocami, skrywającymi w sobie całe ciepło słońca zebrane latem.
Łącząc obie te rzeczy, zapraszam dziś na chutney z suszonych moreli z dodatkiem rozgrzewającego curry!
Owocowa podstawa łączy się tu w przytulnym uścisku z ciepłym aromatem przypraw i imbiru w towarzystwie cebuli i czerwonej papryki, które wprowadzają nieco wytrawności w tym słodkim zamieszaniu.
To idealny dodatek do złocistych, gorących tostów z serem, deski serów, pieczeni i mięs drobiowych i wieprzowych oraz do wszystkiego, z czym tylko Wam zaskamuje :)
Jeżeli zatem macie ochotę urozmaicić sobie tę kapryśną zimę czymś pysznym i połaskotać podniebienie słodko-słoną przyjemnością, koniecznie spróbujcie chutneya z moreli z dodatkiem curry!
Owocowa podstawa łączy się tu w przytulnym uścisku z ciepłym aromatem przypraw i imbiru w towarzystwie cebuli i czerwonej papryki, które wprowadzają nieco wytrawności w tym słodkim zamieszaniu.
To idealny dodatek do złocistych, gorących tostów z serem, deski serów, pieczeni i mięs drobiowych i wieprzowych oraz do wszystkiego, z czym tylko Wam zaskamuje :)
Jeżeli zatem macie ochotę urozmaicić sobie tę kapryśną zimę czymś pysznym i połaskotać podniebienie słodko-słoną przyjemnością, koniecznie spróbujcie chutneya z moreli z dodatkiem curry!
Chutney z suszonych moreli z curry
Potrzebujesz:
Potrzebujesz:
- 200g suszonych moreli
- 200ml wody
- 1 cebula
- 40g świeżego imbiru
- 2 liście laurowe
- 1 czerwona słodka papryka
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki brązowego cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Morele pokrój w kosteczkę, zalej wodą i zagotuj. Następnie zdejmij z palnika i odstaw do ostudzenia.
2. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę z imbirem i papryką oraz listkami laurowymi - podsmażaj do zeszklenia cebuli.
1. Morele pokrój w kosteczkę, zalej wodą i zagotuj. Następnie zdejmij z palnika i odstaw do ostudzenia.
2. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę z imbirem i papryką oraz listkami laurowymi - podsmażaj do zeszklenia cebuli.
3. Wyjmij liście laurowe z cebuli, dodaj przyprawy, cukier brązowy, morele z wodą i sok z cytryny oraz pomarańczy - podsmażaj całość przez ok 5-7min.
4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Przełóż chutney do wyparzonych słoiczków (można pasteryzować lub przechowywać w lodówce).
Smacznego!
Dried apricot and curry chutney
Ingredients:
- 200g dried apricots
- 200 ml of water
- 1 onion
- 40g of fresh ginger
- 2 bay leaves
- 1 red bell pepper
- 1 teaspoon curry powder
- 1 teaspoon garlic powder
- juice of 1/2 lemon
- juice of 1 orange
- 2 tablespoons of brown sugar
- salt and pepper to taste
Method:
1. Dice apricots finely, pour with water and boil. Then remove from the burner and set aside to cool.
2. In a frying pan, fry finely chopped onion with ginger, pepper and bay leaves - fry until the onion is sauted.
3. Remove the bay leaves from the pan, add the spices, brown sugar, apricots with water, lemon and orange juices - simmer for about 5-7 minutes.
4. Season to taste with salt and pepper.
5. Transfer the chutney to sterilized jars (can be pasteurized or stored in the fridge).
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz