Ku mojej radości od kilku dni w centralnej Polsce mamy w końcu śnieg, który utrzymuje się na powierzchni dłużej, niż przez 2 dni.
Lekki mróz, skrzypiący pod butami śnieg i jego drobinki mieniące się w blasku zimowego słońca lub księżycowej pełni, to rzeczy, które budzą we mnie najszczerszą radość! :)
A po mroźnym spacerze, z różowymi, zimnymi policzkami i śniegiem we włosach czas na wewnętrzne rozgrzanie, dlatego zapraszam na talerz kremowej dobroci.
Zima to sezon, w którym łatwo o topinambur, czyli słonecznik bulwiasty zwany także karczochem jerozolimskim, który nie dość, że wypełniony po brzegi witaminami i minerałami wspierającymi nas w pochmurne dni, to zachęca także nieco orzechowym smakiem.
To właśnie niewielkie bulwy topinamburu są bohaterami dzisiejszego wpisu, w którym występują pod postacją pysznej zupy krem :)
Prosta, sycąca i wypełniajaca wnętrze aksamitnym ciepłem przetrąconym od czasu do czasu chrupiącym orzechem włoskim, który podbija smak całości i aromatem gałki muszkatołowej.
To idealna i szybka propozycja na obiad w środku tygodnia, ciepłą kolację, czy nawet rozgrzewającą pyszność do termosa, będąc gdzieś na szlaku.
Przygotujecie ją niemal w 30 minut!
Jeżeli nie znacie topinamburu to ta zupa będzie świetnym początkiem, a jeśli jesteście ciekawi, jak jeszcze można go wykorzystać w kuchni, koniecznie rzućcie okiem na zimową sałatkę z pieczonym jabłkiem i sałatkę z topinamburem i orzechowym vinegret.
Zupa krem z topinamburu
Potrzebujesz:
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- biała część pora
- 2 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 500g topinamburu
- 500ml wody / bulionu
- 250ml mleka
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- kruszone orzechy włoskie
- natka pietruszki
- oliwa do polania
- 2 medium onions
- 3 cloves of garlic
- 3 tablespoons of oil
- the white part of the leek
- 2 medium potatoes
- 1 carrot
- 500g Jerusalem artichoke
- 500ml water/broth
- 250 ml of milk
- 1/3 teaspoon of nutmeg
- 1/2 teaspoon dried thyme
- salt and pepper to taste
- crushed walnuts
- chopped flat parsley
- olive oil for sprinkling
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz