Zielony sos na bazie aquafaby, czyli wody po gotowaniu ciecierzycy, z dodatkiem kremowego awokado to pyszna majonezowa opcja na wielkanocny stół.
Woda z gotowania ciecierzycy (rówież płyn, w którm jest zanurzona ciecierzyca w puszce lub słoiku) w wegańskiej kuchni jest odpowiednikiem białka jaja.
Świetnie ubija się na pianę do wegańskiej bezy lub dodaje objętości pankejkom i puszystym sosom, jak ten majonez.
Lekki i pyszny dodatek w kolorze wiosennego poranka, którym nawet weganie mogą rozpieścić aksamitem swoje podniebienia podczas wielkanocnego śniadania i nie tylko :)
Przygotowanie słoiczka tej pyszności zajmuje 3 minuty...no, może 5 minut, wliczając przygotowanie produktów ;)
Jeżeli zatem szukacie nowego dodatku do kanape albo pysznego dipu do wielkanocnego menu, to wyciągajcie awokado i blender!
Przygotowanie słoiczka tej pyszności zajmuje 3 minuty...no, może 5 minut, wliczając przygotowanie produktów ;)
Jeżeli zatem szukacie nowego dodatku do kanape albo pysznego dipu do wielkanocnego menu, to wyciągajcie awokado i blender!
Wegański majonez z awokado
Potrzebujesz:
Potrzebujesz:
- 200ml oleju roślinnego (rzepakowy lub słonecznikowy)
- 50ml aquafaby
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyzeczka musztardy
- 1 dojrzałe awokado
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. W wysokim naczyniu umieść olej, aquafabę, ocet i musztardę i zblenduj blenderem ręcznym na jasną, puszystą masę.
2. Dodaj awokado bez skórki i ponownie zblenduj na gładką, jednolitą masę.
3. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
4. Przechowuj w lodówce do 7 dni.
Smacznego!
Vegan avocado mayonnaise
Ingredients:
- 200ml vegetable oil (rapeseed or sunflower)
- 50ml aquafaba
- 1 teaspoon of apple cider vinegar
- 1 teaspoon of mustard
- 1 ripe avocado
- salt and pepper to taste
Method:
1. Place oil, aquafaba, vinegar and mustard in a tall container and blend with a hand blender until light and fluffy.
2. Add the peeled and de-stoned avocado and blend again to a smooth, uniform mass.
3. Season with salt and pepper to taste.
4. Store in the refrigerator for up to 7 days.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz