wtorek, 28 marca 2023

Majonez z awokado - kremowy i wegański

Jeśli nie jesteście fanami klasycznego majonezu ale lubicie jego teksturę, która tak wspaniale pasuje do jajek, sałatek i innych potraw, to przychodzę dziś z zielonym odpowiednikiem tego popularnego dodatku.
Zielony sos na bazie aquafaby, czyli wody po gotowaniu ciecierzycy, z dodatkiem kremowego awokado to pyszna majonezowa opcja na wielkanocny stół.
Woda z gotowania ciecierzycy (rówież płyn, w którm jest zanurzona ciecierzyca w puszce lub słoiku) w wegańskiej kuchni jest odpowiednikiem białka jaja.
Świetnie ubija się na pianę do wegańskiej bezy lub dodaje objętości pankejkom i puszystym sosom, jak ten majonez.
Lekki i pyszny dodatek w kolorze wiosennego poranka, którym nawet weganie mogą rozpieścić aksamitem swoje podniebienia podczas wielkanocnego śniadania i nie tylko :)
Przygotowanie słoiczka tej pyszności zajmuje 3 minuty...no, może 5 minut, wliczając przygotowanie produktów ;)
Jeżeli zatem szukacie nowego dodatku do kanape albo pysznego dipu do wielkanocnego menu, to wyciągajcie awokado i blender!








































Wegański majonez z awokado
Potrzebujesz:

  • 200ml oleju roślinnego (rzepakowy lub słonecznikowy)
  • 50ml aquafaby
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyzeczka musztardy
  • 1 dojrzałe awokado
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. W wysokim naczyniu umieść olej, aquafabę, ocet i musztardę i zblenduj blenderem ręcznym na jasną, puszystą masę.
2. Dodaj awokado bez skórki i ponownie zblenduj na gładką, jednolitą masę.
3. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
4. Przechowuj w lodówce do 7 dni.

Smacznego!








































Vegan avocado mayonnaise
Ingredients:
  • 200ml vegetable oil (rapeseed or sunflower)
  • 50ml aquafaba
  • 1 teaspoon of apple cider vinegar
  • 1 teaspoon of mustard
  • 1 ripe avocado
  • salt and pepper to taste
Method:
1. Place oil, aquafaba, vinegar and mustard in a tall container and blend with a hand blender until light and fluffy.
2. Add the peeled and de-stoned avocado and blend again to a smooth, uniform mass.
3. Season with salt and pepper to taste.
4. Store in the refrigerator for up to 7 days.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...