A zatem przychodzę dziś ze wspaniałą przekąską, która sprawdzi się na majowe pikniki, w niedługą trasę lub jako pyszna propozycja obok grillowanych pyszności, których z pewnością nie zabraknie w długi weekend ;)
W złocistych ramionach ciasta filo kryje się niezwykle aromatyczne nadzienie z sera feta z dodatkiem pokaźnej ilości koperku.
Do tego jeszcze czosnek dla podbicia smaków i dodatkowa porcja zieleni pod postacią liści rzodkiewki ale świeży szpinak sprawdzi się tu tak samo dobrze.
Gdy roladki złocą się w piekarniku, podgrzewam jeszcze miód z masłem, sporą ilością pieprzu i tymianku.
Złoty sos do maczania złotych roladek w złotych promieniach majowego słońca - czy to nie brzmi wspaniale? :)
Proste i szybkie roladki wypełnione słonym nadzieniem i zrównoważone słodkim sosem z charakternym szczypnięciem w język i cytrynowym tłem z pewnością zaskarbią sobie niejedno podniebienie :)
Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, eksplodujące smakiem z każdym kolejnym kęsem.
A jeśli tak jak ja jesteście wielbicielami połączenia fety z czymś słodkim, sprawdźcie koniecznie ten mus z fety z miodem chili i jego wakacyjną, ziołową wersję z truskawkami balsamico!
Kruszcie fetę i zwijajcie roladki, czas jeszcze bardziej umilić sobie długi weekend ♥
Roladki z ciasta filo z fetą i sosem miodowym
Potrzebujesz:
Potrzebujesz:
- 5 arkuszy ciasta filo
- 270g sera feta lub sałatkowego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- liście z 4 rzodkiewek / garść świeżych liści szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- olej do smarowania ciasta
Miodowy sos:
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki tymianku (suszony lub świeży)
Sposób przyrządzenia:
1. Posiekaj drobno czosnek i liście rzodkiewki/ szpinaku i wrzuć do miski razem z posiekanym koperkiem.
1. Posiekaj drobno czosnek i liście rzodkiewki/ szpinaku i wrzuć do miski razem z posiekanym koperkiem.
2. Dodaj pokruszoną fetę i śmietankę - dokładnie połącz, rozgniatając widelcem do uzyskania jednolitej masy.
3. Każdy z arkuszy ciasta przetnij na pół w poprzek.
4. Krawędzie ciasta posmaruj niewielką ilością oleju i wzdłuż krótszego boku ułóż 1 łyżkę nadzienia z fety.
5. Zwijaj roladki jak sajgonki lub gołąbki, tak aby zamknąć boki roladek.
5. Zwijaj roladki jak sajgonki lub gołąbki, tak aby zamknąć boki roladek.
6. Ułóż roladki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200*C przez 20min. aż będą złote i chrupiące.
7. Serwuj od razu z sosem miodowym.
Miodowy sos:
1. Wszystkie składniki umieść w rondelku i podgrzewaj do momentu, aż wszystko się połączy.
1. Wszystkie składniki umieść w rondelku i podgrzewaj do momentu, aż wszystko się połączy.
Smacznego!
Filo pastry rolls with feta cheese&dill and honey sauce
Ingredients:
- 5 sheets of filo pastry
- 270g feta cheese
- 2 tbsp chopped dill
- leaves from 4 radishes / a handful of fresh spinach leaves
- 1 clove of garlic
- 4 tablespoons of heavy cream
- oil for greasing the pastry
Honey Sauce:
- 2 tablespoons of honey
- 1/2 teaspoon of butter
- 1 tablespoon of lemon juice
- 1 teaspoon of black ground pepper
- 1/2 teaspoon thyme (dried or fresh)
Method:
1. Finely chop the garlic and radish/spinach leaves and add to the bowl along with the chopped dill.
2. Add crumbled feta and cream - combine thoroughly, crushing with a fork until a uniform mass is obtained.
3. Cut each sheet of filo in half crosswise.
4. Brush the edges of the pastry with a little oil and put 1 tablespoon of feta filling along the short side.
5. Roll the rolls like spring rolls or cabbage rolls to close the sides of the rolls.
6. Place the rolls on a baking tray lined with baking paper and bake at 200*C for 20 minutes until they are golden and crispy.
7. Serve immediately with honey sauce.
Honey Sauce:
1. Place all ingredients in a saucepan and heat until everything is combined.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz