wtorek, 25 kwietnia 2023

Z ŁĄKI NA TALERZ: Miodowe bułeczki scones z forsycją

Nareszcie wiosna wykluła się w całej swej okazałości!
Ciepłe promienie słońca, lekki wiatr, zapach ożywionej ziemi, zielony woal maleńkich listków na drzewach ♥
Co prawda fiołkowy sezon przeminął ale jest jeszcze ona!
Soczyście żółta i pełna pierwszych promieni wiosennego słońca - forsycja.
Wystąpiła już tu pod postacią galaretki na winie, wiosennego octu, czy lekkiej herbatki oraz kilku dekoracyjnych aranżacjach.
Tym razem wmieszałam te radosne, rozgwieżdżone kwiaty w miodowe bułeczki scones na maślance i tak powstała pierwsza słodka i dzika przekąska w tym roku :)
Ciężkie, a jednocześnie wiele w nich miękkości i puszystości, pyszne gdy wciąż lekko ciepłe i na zimno.
Dzięki dodatkowi maślanki zachowują świeżość nawet do 3 dni, chociaż prawdopodobnie znikną dużo szybciej ;)
Wypełnione złocistością i wiosennym słońcem po same brzegi wspaniale smakują z odrobiną masła i ulubionym dżemem lub dodatkową porcją miodu, pszczelego pyłku i świeżą forsycją.
Idealne na pikniki, na drugie śniadanie, czy pierwsze dni spędzone na działce.
Prosta miodowa rozkosz mieszcząca się w dłoni już czeka, by rozpieścić Wasze podniebienia :)








































Miodowe bułeczki scones z kwiatami forsycji
Potrzebujesz:
  • 160g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • 6 łyżek masła
  • 90ml maślanki
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka pyłku pszczelego
  • 2-3 łyżki kwiatów forsycji
Sposób przyrządzenia:
1. W dużej misce połącz mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.
2. Dodaj masło i zagnieć jak kruszonkę.
3. Dodaj jajko, miód i maślankę - zagnieć ciasto.
4. Delikatnie wmieszaj kwiaty forsycji i pyłek pszczeli.
5. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj na kwadrat o grubości 1,5cm.
6. Wykrawaj bułeczki szklanką o ostryk krawędziach lub ostrą foremką i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Posmaruj bułeczki z wierzchu mlekiem.
8. Piecz w 180*C przez 20-22min.

Smacznego!









































Honey scones with forsythia flowers
Ingredients:
  • 160 g of wheat flour
  • 1 heaped teaspoon of sugar
  • 1 tablespoon of honey
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 2 pinches of salt
  • 6 tablespoons of butter
  • 90ml buttermilk
  • 1 small egg
  • 1 teaspoon of bee pollen
  • 2-3 tablespoons of forsythia flowers
Method:
1. In a large bowl, combine flour with sugar, salt and baking powder.
2. Add the butter and knead like a crumble.
3. Add the egg, honey and buttermilk - knead the dough.
4. Gently mix in the forsythia flowers and bee pollen.
5. Transfer the dough to a floured surface and roll it out into a 1.5 cm thick square.
6. Use a sharp-edged glass or a sharp cookie cutter to cut out the buns and place them on a baking tray lined with baking paper.
7. Brush the buns with milk on top.
8. Bake at 180*C for 20-22 minutes.

Enjoy!




2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...