piątek, 21 lipca 2023

Chlebki Naan na zakwasie chlebowym

Zapraszam dziś na kolejną odsłonę wykorzystania zakwasu chlebowego!
Do tej pory z części zakwasu, którą często się wyrzuca robiłam już puszyste pankejki i chrupiące krakersy, a tym razem stawiam przed Wami stosik ciepłych chlebków Naan.
To pyszne, indyjskie płaskie pieczywo, które tradycyjnie jest wypiekane na drożdżach w specjalnym piecu tandoor, możecie sobie przygotować w zaciszu własnych kuchni :)
Gdy cienko rozwałkowane ciasto zaczyna puchnąć na patelni, wydymając przypieczony brzuszek, w tym samym czasie policzki zaokrąglają się od uśmiechu, a kuchnia wypełnia jednym z najprzytulniejszych zapachów.
Tak samo jak są pyszne na ciepło z masłem czosnkowym i ziołami lub maczane w sosie, tak samo zasmakują Wam na zimno.
Można je też wypełnić w środku ulubionymi dodatkami (np. ser, warzywa, pieczone mięso) i podpiec, stostować lub zgrillować, by cieszyć się pyszną ciepłą przekąską.
Te chlebki sprawdzą się idealnie jako dodatek do grillowanych pyszności, w drodze na szlaku lub jako zamiennik klasycznego pieczywa w ciągu dnia.
Jeżeli nie chcecie wyrzucać pozostałego zakwasu, serdecznie zachęcam do wykorzystania go właśnie do upieczenia chlebków Naan, które znikają z zawrotną prędkością! :)








































Chlebki Naan na zakwasie chlebowym
Potrzebujesz:

  • 125g zakwasu chlebowego
  • 300g mąki pszennej
  • 120ml mleka
  • 60g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przyrządzenia:
1. W misce połącz mokre składniki.
2. Dodaj mąkę oraz sól i sodę i zagnieć jednolite ciasto - będzie dość zwarte.
3. Miskę z cistem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok.8h)
4. Wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 równych części i uformuj kulki (gotowe kulki możesz przechowywać do 3 dni w lodówce w szczelnym pojemniku, przed pieczeniem).
5. Mocno rozgrzej patelnię na średnim ogniu (jeśli obawiasz się przywierania, możejsz ją odrobinę natłuścić ale zwykle nie jest to konieczne).
6. Przygotowane wcześniej kulki rozwałkuj na grubość ok. 3mm, okrągły kształt.
7. Kładź placki na bardzo gorącej patelni, poczekaj aż zaczną tworzyć się na powierzchni bąble powietrza, następnie przewróc na drugą stronę i piecz przez ok. 2-3min.
8. Podawaj gorące lub w temperaturze pokojowej.

Smacznego!








































Sourdough Naan bread
Ingredients:
  • 125g of discard sourdough
  • 300 g of wheat flour
  • 120 ml of milk
  • 60 g of plain yogurt
  • 1 tablespoon of olive oil
  • 1.5 teaspoons of salt
  • 1/2 teaspoon of baking soda
Method:
1. Combine wet ingredients in a bowl.
2. Add flour, salt and soda and knead a uniform dough - it will be quite compact.
3. Cover the bowl with the cake with cling film and put it in a warm place until it doubles in size (about 8h)
4. Divide the risen dough into 8-10 equal parts and form balls (ready balls can be stored in the fridge for up to 3 days in an airtight container before baking).
5. Heat the pan well over medium heat (if you are concerned about sticking, you can oil it a little, but it is usually not necessary).
6. Roll out the previously prepared balls to a thickness of approx. 3mm, round shape.
7. Put the pancakes on a very hot pan, wait until air bubbles start to form on the surface, then turn over and bake for about 2-3 minutes.
8. Serve hot or at room temperature.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...