czwartek, 13 lipca 2023

Muffinki z agrestem i mascarpone

Zapraszam dziś na lekki, letni deser, który mieści się w dłoni i wypełnia policzki miękką i lekko orzeźwiającą słodyczą.
Dawno nie było tu niczego słodkiego, dlatego dziś przed Państwem wystąpią jogurtowe muffiny, lekkie jak letnie obłoczki :)
Kryją w sobie pękate i pełne owocowego szleństwa zielone kulki agrestu, który pysznie rozświetla puchate ciasto.
Miękkie i wilgotne ciasto, słodki śmietankowy krem z mascarpone w zwieńczeniu muffinek i kwaskowaty agrest, który w naszych kuchniach ciągle pozostaje w cieniu innych sezonowych owoców, a przecież wnosi do potraw i wypieków mnóstwo smaku!
Możecie przygotować agrestowy chutney z lawendą i serwować go jako dodatek do mięs i serów albo przykryć owoce grubą warstwą bezy w na migdałowym cieście lub...upiec te pyszne i złote muffinki! :)
Wiedzieliście, że w XIX w. wierzono, że zawieszona gałązka agrestu na drzwiach domu lub w oknie przynosi szczęście? 
Nie dajcie się prosić i podarujcie sobie odrobinę tego pysznego szczęścia w mięciutkiej oprawie jogurtowych muffinek :)
I niech zielone lato trwa! ♥







































Jogurtowe muffiny z agrestem i mascarpone
na ok. 12 muffinek
Potrzebujesz:
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki zielonego agrestu
Krem:
  • 100g mascarpone
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • miód i sok z cytryny do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Połącz dokładnie jajka z jogurtem, cukrem i olejem.
2. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz na jednolitą masę.
3. Wmieszaj w masę umyty i oczyszczony agrest.
4. Przełóż ciasto do foremek na muffiny wypełniając je do 3/4 wysokości.
5. Piecz w 180*C przez 20min.

Krem:
1. Połącz dokładnie mascarpone z jogurtem.
2. Dodaj miód do smaku i odrobinę soku z cytryny.

Smacznego!







































Yoghurt muffins with gooseberries and mascarpone
for approx. 12 muffins
Ingredients:
  • 1 cup of natural yogurt
  • 3 eggs
  • 3/4 cup of sugar
  • 3/4 cup of oil
  • 2 cups of flour
  • 2 spoons of baking powder
  • 1.5 cups of green gooseberries
Cream:
  • 100g mascarpone
  • 2 tablespoons of natural yogurt
  • honey and lemon juice to taste
Method:
1. Combine eggs with yoghurt, sugar and oil thoroughly.
2. Add flour with baking powder and combine until homogeneous.
3. Mix the washed and cleaned gooseberries into the mass.
4. Pour batter into muffin cups, filling them 3/4 full.
5. Bake at 180*C for 20 minutes.

Cream:
1. Combine mascarpone with yogurt thoroughly.
2. Add honey to taste and a little lemon juice.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...