wtorek, 11 lipca 2023

Orzeźwiająca sałatka z makaronem ryżowym na lipcowe upały

Gdy lato tańczy do swych upalnych rytmów, ja stawiam na stole orzeźwiającą, lekką ale sycącą sałatkę.
W podstawie sprężyste nitki ryżowego makaronu w lekko mlecznej barwie, a na wierzch tęczowa korona ze świeżych, chrupiących warzyw :)
Warzywa możecie swobodnie dobierać według swoich upodobań, bo zdecydowana większość świetnie się tu odnajdzie.
Polecam jednak najbardziej te, które współgrają z azjatyckimi smakami.
Ja wykorzystałam słodką młodą marchewkę, chrupiące ogórki gruntowe, które kocham najmocniej, dwie ostatnie rzodkiewki z dna lodówki i końcówkę kukurydzy z puszki. 
Do tego jeszcze kapusta pekińska, mała cebula, garść natki pietruszki i kilka kwiatów jadalnych prosto z balkonowych donic :)
Wychodzenie na balkon po kilka listków ziół lub kwiatów i wykorzystywanie ich od razu w kuchni sprawia mi niewypowiedzianą przyjemność i radość! :)
Sałatkę zwieńczam prostym dressingiem na bazie sosu sojowego z solidną porcją cytrynowego soku.
Można serwować od razu lub schłodzić całość w lodówce, co sprawi, że sałatka stanie się makaronowym chłodnikiem pełnym chrupiących dodatków i pysznego, lekkiego smaku.
Wszystko, co musicie zagotować do przygotowania tej sałatki to woda do zalania makaronu, bo umówmy się, że w upalne dni nikt nie ma ochoty stań przy palnikach lub uruchamiać piekarnik.
Zachęcam zatem do spróbowania tej pysznej, prostej i chłodzącej sałatki! :D







































Orzeźwiająca sałatka z makaronem ryżowym 
Potrzebujesz:

  • 100g suchego makaronu ryżowego typu vermicelli
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała cebula
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 duże rzodkiewki
  • 1/4 niewielkiej kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki / kolendry
  • kwiaty jadalne / inne zioła (opcjonalnie)
Dressing:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego / sezamowego
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
Sposób przyrządzenia:
1. Makaron ryżowy umieść w misce i zalej wrzątkiem tak, aby woda zakryła makaron - odstaw na 7-10min, mieszajac lekko od czasu do czasu.
2. Warzya umyj i pokrój w zapałkę, a cebulę w cieniutkie półplasterki.
3. Makaron odcedź z gorącej wody i opłusz dokładnie pod zimną wodą - odcedź bardzo dokładnie.
4. Makaron przełóż do miski, dodaj warzywa i zioła i polej dressingiem.
5. Serwuj od razu lub włóż do lodówki na ok. 30min.

Dressing:
1. Połącz dokładnie wszystkie składniki tak, aby miód się rozpuścił.

Smacznego!








































Refreshing salad with rice noodles
Ingredients:
  • 100g dry vermicelli rice noodles
  • 1 medium carrot
  • 1 small onion
  • 2 field cucumbers
  • 2 large radishes
  • 1/4 small Chinese cabbage
  • 2 tablespoons of canned corn
  • 1 tbsp chopped parsley/cilantro
  • edible flowers / other herbs (optional)
Dressing:
  • 2 tablespoons of soy sauce
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • 1/2 tablespoon of honey
  • 1 tablespoon rapeseed/sesame oil
  • 1 teaspoon of sesame seeds
Method:
1. Place the rice noodles in a bowl and pour over boiling water so that the water covers the noodles - set aside for 7-10 minutes, stirring slightly from time to time.
2. Wash the vegetables and cut into a match/julienne, and the onion into thin half-slices.
3. Drain the pasta from the hot water and rinse thoroughly under cold water - drain very well.
4. Transfer the pasta to a bowl, add vegetables and herbs and pour over the dressing.
5. Serve immediately or refrigerate for about 30 minutes.

Dressing:
1. Combine all ingredients thoroughly so that the honey dissolves.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...