sobota, 1 lipca 2023

Projekt śniadanie: Jajka po turecku ze szparagami

Ostatnie szparagi znikają z bazarków i warzywniaków.
Kończy się sezon na smukłe, zielone piękności, które zawróciły niejednemu i niejednej na podniebieniu.
Czym prędzej zatem posyłam Wam pomysł na zupełnie wiosenno-letnią wersję Cilbir, czyli jajek po turecku, które zagościły tu kiedyś w swej klasycznej wersji [o, TUTAJ kliknij po klasyk].
W towarzystwie chrupiących szparagów, lekko słodkiej podsmażonej dymki i wędzonej papryki na chmurce z jogurtu lądują jajka w koszulce.
Na górę zielona część dymki i garść ziół prosto z balkonowych donic: koperek, natka pietruszki i kilka kwiatów jadalnych, którymi obsadziłam w tym roku większość balkonu :)
Do tego jeszcze kromka ulubionego pieczywa i nie zostało już nic więcej, jak tylko rozpłynąć się w tym rozkosznym połączeniu :)
Zatem zapraszam na ostatnią szparagową ucztę z kremowym tłem!
















Jajka po turecku ze szparagami
na 1 porcję
Potrzebujesz:

  • 150g jogurtu naturalnego (greckiego) w temperaturze pokojowej
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • kilka zielonych szparagów
  • biała część cebuli dymki
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1/3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka świeżych posiekanych ziół (koperek, natka pietruszki, zielona część dymki)
  • świeży chleb/ grzanki do podania

Sposób przyrządzenia:
1. W miseczce umieść jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek - dokładnie wymieszaj i dopraw solą do smaku (całość można delikatnie podgrzać w kąpieli wodnej).
2. Na patelni podgrzej masło z oliwą i podsmaż szparagi i pokrojoną w półplasterki cebulkę.
3. Dodaj płatki chili i wędzoną paprykę, wymieszaj i odstaw.
4. Jajka ugotuj w koszulkach.
5. Do miski wyłóż czosnkowy jogurt, ułóż na nim jajka w koszulce i ułóż na wierzchu gorące szparagi, cebulkę i polej masłem z patelni.
6. Posyp całość siekanymi ziołami, udekoruj jadalnymi kwiatami jeśli chcesz i podawaj z grzankami lub świeżym chlebem.

Smacznego!
























Turkish eggs with asparagus
for 1 serving
Ingredients:

  • 150 g of natural (Greek) yogurt at room temperature
  • 1/2 clove of garlic
  • salt to taste
  • 1/2 tablespoon of butter
  • 1 tablespoon of olive oil
  • some green asparagus
  • white part of spring onion
  • 1/2 teaspoon chilli flakes
  • 1/3 teaspoon of sweet smoked paprika
  • 2 eggs
  • 1 tablespoon fresh chopped herbs (dill, parsley, green part of spring onions)
  • fresh bread/toasts to serve

Method:
1. In a bowl, put the yoghurt and the garlic squeezed through the press - mix thoroughly and season with salt to taste (the whole thing can be gently heated in a water bath).
2. In a frying pan, heat the butter with olive oil and fry the asparagus and onion cut into half slices.
3. Add chilli flakes and smoked paprika, mix and set aside.
4. Boil eggs in poaches.
5. Put the garlic yoghurt in a bowl, place the poached eggs on it and arrange hot asparagus, onion and butter from the pan on top.
6. Sprinkle with chopped herbs, garnish with edible flowers if desired and serve with croutons or fresh bread.

Enjoy!




2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...