niedziela, 2 lipca 2023

Przepyszne klopsiki z pieczonego bakłażana

Ukulałam te wege-klopsiki na mój pierwszy spływ kajakowy i muszę przyznać, że świetnie zniosły podróż samochodem, później kajakiem w plecaku przy dość ciepłej aurze na zewnątrz.
Zachowały kształt i co najważniejsze smak!
Złoto-brązowe kuli być może nie rozkochają Was w sobie samym wyglądem ale wystarczy ich spróbować, by przepaść bez reszty.
Potwierdzają to zarówno wege-ludki, jak i Ci, którzy nie stronią od mięsnych przekąsek.
Zwarta i jednocześnie całkiem soczysta masa teksturą nie odbiega od klasycznych mielonych klopsików :)
Najlepiej smakują z sosem i świeżymi warzywami, które dodają chrupkości i przełamują świeżością smak wytrawnych kulek.
Ja zabrałam na piknik sos sweet chili i kilka świeżych ogórków gruntowych, które teraz są przepysznie słodkawe, ale możecie dobrać do nich swoje ulubione dodatki.
Może sos czosnkowy albo pomidorowy na ciepło? 
A zatem niezależnie od tego, czy wybieracie się w teren, czy macie ochotę rozpieścić swoje podniebienia w domowym zaciszu, te wege-klopsiki z pewnością zadowolą niejedno podniebienie! 
Kulajcie! :)























Klopsiki z pieczonym bakłażanem
Potrzebujesz:

  • 1 duży bakłażan
  • 250g suchej ciecierzycy (namoczonej prze 6h lub całą noc)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule dymki
  • 3cm korzenia imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
1. Bakłażana umyj i pokrój na mniejsze kawałki - upiecz bez żadnych dodatków w 180*C przez 20min.
2. W robocie kuchennym umieść namoczoną ciecierzycę, ostudzonego bakłażana, czosnek, cebulę, obrany imbir, sok i skórkę z cytryny oraz przyprawy - zmiksuj do konsystencji bułki tartej, tak, aby były widoczne kawałki bakłażana.
3. Masę przełóż do miski, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
4. Formuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego i smaż na niewielkiej ilości oleju na jasnobrązowy kolor z każdej strony.
5. Podawaj z ulubionymi sosami i świeżymi warzywami.

Smacznego!








































No-meatballs with baked eggplant
Ingredients:
  • 1 large eggplant
  • 250g dry chickpeas (soaked for 6 hours or overnight)
  • 3 cloves of garlic
  • 2 spring onions
  • 3cm ginger root
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • 1/2 teaspoon sweet smoked paprika
  • 1 teaspoon grated lemon zest
  • 1 teaspoon of salt
  • 1 teaspoon of pepper
  • 1 tablespoon chopped parsley
  • 1 tablespoon of flour
  • frying oil
Method:
1. Wash the eggplant and cut into smaller pieces - bake without any additions at 180*C for 20 minutes.
2. Put the soaked chickpeas, cooled eggplant, garlic, onion, peeled ginger root, lemon juice and zest and spices in a food processor - blend to the consistency of breadcrumbs, so that the pieces of eggplant are visible.
3. Put the mass into a bowl, add the flour and mix thoroughly.
4. Form walnut-sized meatballs and fry in a little oil until light brown on each side.
5. Serve with your favorite sauces and fresh vegetables.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...